Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Рибно къри от Индийския океан

Вкусен деликатес с екзотичен полъх

5’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г обезкостено филе от сьомга или друга риба по ваш вкус
  • сокът и кората от 2 бр. лайм
  • 1 с.л. къри
  • сол
  • черен пипер
  • 250 г кафяв ориз
  • 400 г кокосово мляко
  • 400 г вода
  • 2 глави кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 15 г джинджифил, пресен
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. кардамон, смлян
  • 1 ч.л. кимион, смлян
  • 1 с.л. захар
  • 400 г домати от консерва
  • листа кориандър, за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете филето на малки парчета и го сложете в купа.
  2. Добавете сока и кората от двата лайма, кърито, куркумата, солта, черния пипер и покрийте с найлоново фолио.
  3. Оставете купата в хладилника за 30 мин.
  4. В тенджера на среден огън сварете ориза според указанията на пакетчето заедно със 100 г кокосово мляко, 400 мл вода и когато сте готови, отстранете съда от огъня. Ако е необходимо, добавете още малко вода.
  5. Нарежете на ситно лука, чесъна и джинджифила и ги добавете в тенджера заедно с олиото, загрято на среден огън.
  6. Запържете зеленчуците за 2-3 мин. и добавете доматеното пюре.
  7. Овкусете с кардамона, кимиона, захарта, доматите от консерва и разбъркайте с дървена лъжица.
  8. Добавете съдържанието на купата заедно с отделилия се при мариноването сок и оставете всичко да къкри за 10 мин.
  9. Налейте кокосовото мляко и варете още 5 мин.
  10. Поднесете рибата заедно с ориза и поръсете с листа кориандър.

 

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер кориандър къри олио домати кафява захар джинджифил доматено пюре вода ориз кимион лайм сьомга кокосово мляко кардамон кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче