Необходими продукти:
- 600 г филе от треска или хек
- 50 г брашно, пресято
- 1 голямо яйце, разбито
- 200 г галета
- 2 с.л. растителна мазнина
- 400 г замразен грах
- Кубче масло
- Кората от един лимон, настъргана
- Малка шепа пресни листа мента
Начин на приготвяне:
- Нарежете филето на 12 еднакви ленти.
- Сложете брашното, яйцето и галетата в три отделни купички. Панирайте рибата като я потапяте в купичките в същата последователност. Когато приключите, оставете я настрани за 15 мин.
- Загрейте мазнината в голям тиган, сложете рибните пръчици и ги изпържете за 8 мин. от всички страни, докато придобият златист цвят.
- Междувременно, сложете граха в съд с вряща вода. Сварете го за 4 мин., за да омекне.
- Отцедете го, преместете го в купа и добавете маслото, лимоновата кора и ментовите листа, след което намачкайте всичко с уред за мачкане на картофи. Може да прибавите малко прясно мляко или от горещата вода на граха, за да стане сместа по-пухкава. Овкусете със сол и черен пипер.
- Сервирайте рибните пръчици с граха още докато са топли.
ИЗБРАНО