Необходими продукти:
- 400 г сварен бял боб или 1 консерва, отцедена
- 2 с.л. тахан
- 2 скилидки чесън
- Сокът от 1 лимон
- 3 с.л. зехтин
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. сол
- Магданоз и зехтин за сервиране
Начин на приготвяне:
- Ако използвате консервиран боб, отцедете го добре и го изплакнете с вода. В случай че бобът е домашно сварен, запазете малко от течността за разреждане на хумуса, ако се наложи.
- В кухненски робот или блендер сложете боба, тахана, чесъна, лимоновия сок, зехтина, кимиона, червения пипер и солта. Блендирайте, докато сместа стане гладка и хомогенна.
- Ако хумусът е твърде гъст, добавете по малко студена вода или запазената течност от варенето, докато получите желаната кремообразна текстура.
- Опитайте и ако е необходимо, добавете още сол, лимонов сок или подправки. Разбъркайте отново за равномерно разпределение на вкусовете.
- Прехвърлете хумуса в купа, полейте с малко зехтин и поръсете с магданоз. Може да гарнирате с допълнително червен пипер или печени семена.
ИЗБРАНО