Необходими продукти:
- 4 средно големи пилешки гърди, нарязани на едри парчета
- 75 г брашно
- 2 с.л. зехтин или олио
- 50 г масло
- 10-15 малки скилидки чесън, почистени
- 250 мл пилешки бульон
- 100 мл сметана за готвене
- 30 грама пармезан, ситно настърган
- Сол и черен пипер на вкус
- Малка връзка магданоз или копър, нарязани на ситно (по желание)
- Варен ориз и задушен зелен фасул, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сложете пилешкото месо в купа и го поръсете с брашното. Подправете със сол и черен пипер, след което разбъркайте добре с ръце.
- Загрейте олиото/зехтина в тиган на среден до силен огън и запържете пилешките гърди, като преди да ги сложите в мазнината, отупайте ги от излишното брашно. Пържете за 1-2 мин., докато месото стане леко златисто.
- Намалете малко котлона, до средна степен, след което сложете маслото. Пуснете в тигана и целите скилидки чесън. Гответе 5 мин., докато и чесънът придобие златист цвят. Не забравяйте да разбърквате периодично.
- Налейте бульона и го оставете да къкри 10 мин. Чесънът трябва да омекне. Добавете сметаната и пармезана и гответе още 5 мин., докато сосът се сгъсти леко. По желание, поръсете с наситнения магданоз или копър.
- Поднесете ястието върху канапе от варения ориз и задушения зелен фасул.
Съвет: Ако искате да разберете как да си приготвите пухкав ориз лесно и без да се затруднявате с точни мерки, вижте текста: