1 кисела зелка 300 грама свинско месо (или кайма) 4-5 глави кромид лук 1 морков 2 чаени чаши. ориз 250 грама гъби 1 чаена лъжица червен пипер смлян черен пипер и чубрица на вкус щипка джоджен 1 кафена чаша стафиди
За да станат вкусни сармите се правят с много кримид лук, нарязан на ситно и задушен (кавардисан); * В дълбок тиган се загрява 1-2 с.л. олио и се допбавя кромид лука, нарязан на ситно и се задушава; * Добавя се моркова, настърган на едро ренде, гъбите, както и ориза; * Добавя се и месото, накълцано на ситно (в краен случай кайма) и се овкусява с червен и черен смлян пипер, чубрица и стрит джоджен. Долива се около 100 мл вода; * Сместа ври на тих огън, докато ориза поеме водата, * Киселото зеле се разделя на листа на които се изрязват твърдите жилки. Във всяко листо се слага около 3 с.л. от сместа и се загъва сарма; * Сармите се подреждат една до друга в тава и се заливат с 1 ч.ч. вода; * Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 45 мин. Сармите се поднасят с топла пита и кана червено вино * гъбите – могат да се използват пресни гъби печурки, нарязани на ситно, както и гъби консерва – манатарки, печурки...
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.