Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Паста карбонара с пролетни зеленчуци

Един различен и оригинален прочит на класическото ястие

20’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г панчета или бекон на кубчета или филийки
  • 2 и ½ с.л. зехтин
  • малка връзка магданоз, нарязана на ситно
  • Листата от две малки връзки босилек
  • Листата от 4 големи стръка мента, нарязани на едро
  • 4 жълтъка
  • 50 г пармезан, настърган
  • 350 г спагети
  • 125 г аспержи, почистени от твърдите долни краища и нарязани на 3-4 сантиметрови парчета
  • 125 г броколи, разделени на розички
  • 125 г пресен или замразен грах

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте ½ супена лъжица зехтин в голям, дълбок тиган или тенджера на слаб до среден огън и запържете панчетата, докато стане хрупкава, около 5 минути. Когато това се случи, намалете котлона до възможно най-слабата степен, за да остане месото топло.
  2. Междувременно сложете магданоза, босилека, ментата и останалото олио в малък кухненски робот и ги блендирайте, докато се накълцат на ситно.
  3. Разбийте жълтъците и пармезана заедно в отделна купа.
  4. Напълнете голяма тенджера с вряща вода или я оставете да заври на котлона, подправете добре със сол, след което гответе спагетите за 10 минути, докато станат ал денте. Добавете аспержите и броколите в последните 3 минути от времето за готвене, и граха - в последните 30 секунди.
  5. Прехвърлете спагетите в тигана с панчетата с помощта на щипки, като оставите естествено да попада и малко вода при всяко добавяне на паста. Отцедете сварените зеленчуци, но запазете чаша от вода, след което ги добавете в тигана със спагетите и панчетата. Поддържайте топлината възможно най-ниска и се уверете, че на дъното на тигана има малко от водата, в която сте готвили пастата. Това ще предотврати загарянето и ще помогне за разреждането на соса.
  6. Изсипете цялата смес от билките, яйцата и сиренето върху спагетите и използвайте щипки, за да разпределите всичко равномерно по пастата.
  7. Продължете да бъркате пастата за още няколко минути, като леко увеличите топлината, ако е необходимо, докато сосът се сгъсти и полепне по спагетите. Добавете няколко капки от заделената вода от варенето на пастата, ако сосът стане твърде гъст.
  8. Разпределете пастата в чинии, поръсете с още пармезан, смлян черен пипер и зехтин, след което поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин магданоз бекон яйца прясна мента паста броколи босилек пармезан аспержи грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче