за форма с обем 1 л
8-10 порции
10 г желатин
50 г вода
250 г кисело мляко
3 с.л. пудра захар
ванилия
200 г заквасена сметана
3 яйчни белтъка
2 с.л. кристална захар
1 к.ч нарязани плодове от сладко
допълнително сладко за сервиране
Желатинът се накисва в студената вода докато набъбне, след това се загрява на микровълновата за 30 сек. и се разбърква до пълното му разтваряне.
Киселото мляко се разбърква с пудрата захар и ванилията и внимателно се добавя към разтворения желатин.
Заквасената сметана се разбива до пухкавост и се добавя на части към млечната смес.
Белтъците се разбиват на сняг с кристалната захар и се примесват с млечно-желатиновата смес.
Накрая се добавят плодовете от сладкото и всичко се изсипва във формата за желиране.Аз съм използвала кексова форма, предварително изплакната със студена вода.
Оставя се да се желира на хладно за 4 часа или повече и внимателно се обръща върху чиния. Може предварително да се прекара топъл нож между сладкиша и формата.
Ако сте не достатъчно опитни в работата с желатин, предварително намажете леко отвътре формата с олио.
По същия начин може да се приготви в индивидуални купички.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.