Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нежен шоколадов флан

Изящество по френски

25’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Шоколадовият флан е нежен и кремообразен десерт, който ще впечатли любителите на шоколада с богатия си вкус. Следвайте тази лесна рецепта, за да създадете този впечатляващ десерт у дома.

Необходими съставки:

За карамела:

  • 100 г захар
  • 3 супени лъжици вода

За флана:

  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г тъмен шоколад (минимум 70% какао)
  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе карамела като добавите захарта и водата в малка тенджера.
  2. Загрейте на средно силен огън, без да бъркате, докато захарта се разтопи и започне да се карамелизира.
  3. След като получите златист карамел, го изсипете бързо на дъното на формичка за флан (около 20 см диаметър) или в други термоустойчиви купички.
  4. Наклонете формичката, за да се разпредели карамелът равномерно по дъното.
  5. В тенджера загрейте млякото до кипене, след това добавете начупения на парчета шоколад и разбъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете леко да се охлади.
  6. В отделна купа разбийте яйцата със захарта до получаване на хомогенна смес. Добавете ваниловия екстракт.
  7. На тънка струя добавете топлото шоколадово мляко към яйчената смес, като постоянно разбърквате, за да не се пресекат яйцата.
  8. Изсипете шоколадовата смес върху охладения карамел във формичките.
  9. Поставете ги в по-голяма тава, пълна с гореща вода, така че водата да достигне до половината на височината на формичката.
  10. Печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 45-50 минути, или докато фланът се стегне и при докосване в средата се усеща кремообразен, но не течен.
  11. Оставете флана да изстине на стайна температура, след това го охладете в хладилник поне за 4 часа или за през нощта.
  12. За да го сервирате, прокарайте нож по ръба на формата, за да се отдели, и го обърнете върху чиния.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяла захар ванилия черен шоколад прясно мляко вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче