Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Невероятно вкусен маймунски хляб

Изкушение, на което трудно ще устоите

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 мл прясно мляко
  • 85 г масло
  • 2 големи яйца
  • 550 г брашно, плюс допълнително за месене
  • 2½ ч.л. суха мая
  • 50 г пудра захар
  • масло, за намазване

За поръската на дъното на тавата:

  • 125 г масло, плюс допълнително за намазване
  • 1 супена лъжица смляна канела
  • 1 ч. л. смлян джинджифил
  • 1 ч. л. смляно индийско орехче
  • 225 г светла захар мусковадо
  • 140 г орехи, запечени и нарязани на едро

За глазурата:

  • 100 г пудра захар, пресята
  • ½ чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 1 супена лъжица прясно мляко
  • щипка смляна канела
  • 2 супени лъжици масло, разтопено

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с приготвянето на тестото. Сложете млякото и маслото в среден съд и загрейте леко, докато маслото се разтопи и млякото заври.
  2. Охладете сместа за няколко минути, след което разбийте в нея яйцата с вилица.
  3. Смесете сухите съставки в голяма купа с 1½ чаена лъжичка фина сол, след това добавете млякото и яйцата и разбъркайте до лепкаво тесто. Оставете за 5 минути, след това изсипете върху набрашнен плот и месете 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.
  4. Използвайте малко олио, за да намажете голяма купа. Добавете тестото, завъртете го в олиото, за да се покрие с него, след което покрийте купата със стреч фолио. Оставете на топло място да втаса за 1 час, или докато удвои обема си.
  5. Намажете тава с диаметър 25 см с масло.
  6. Разтопете останалото масло в тиган. В средно голяма купа смесете подправките и захарта плюс щипка сол.
  7. На дъното на тавата сложете 2 супени лъжици от разтопеното масло, 3 супени лъжици захар с подправките и 4 супени лъжици орехи.
  8. Разпределете тестото на около 65 малки парчета, които да направите на топки. Вземете по 4 или 5 наведнъж, потопете ги в разтопеното масло, след което ги потопете в захарта с подправките. Раздърпайте ги леко, за да покриете дъното, след което ги поставете хаотично във формата.
  9. Повторете с още няколко тестени топки, с които трябва да покриете дъното на тавата. Поръсете с останалата част от нарязаните ядки, след което продължете да пълните формата с намазаните топки тесто.
  10. Изсипете остатъците от захар и масло върху сладкиша.
  11. Покрийте тавата с намаслено стреч фолио, след което оставете да втаса на топло място за 1 час.
  12. Загрейте фурната на 180 градуса. Печете маймунския хляб за 35 минути, или докато се надигне добре и стане златист.
  13. Оставете да се охлади за 5 минути, след което ударете тавата в плота. Оставете сладкиша все още в нея, за да доизстине.
  14. Смесете и разбъркайте всички съставки заедно, за да направите глазурата. Имайте предвид, че тя ще се сгъсти, когато разтопеното масло изстине.
  15. Обърнете маймунския хляб върху чиния за сервиране, след което го полейте с глазурата. Оставете го да стегне и се насладете на невероятния му вкус.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца пудра захар ванилия прясно мляко суха мая канела индийско орехче джинджифил захар мусковадо орехи брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче