Необходими продукти:
За тестото:
- 200 мл прясно мляко
- 85 г масло
- 2 големи яйца
- 550 г брашно, плюс допълнително за месене
- 2½ ч.л. суха мая
- 50 г пудра захар
- масло, за намазване
За поръската на дъното на тавата:
- 125 г масло, плюс допълнително за намазване
- 1 супена лъжица смляна канела
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1 ч. л. смляно индийско орехче
- 225 г светла захар мусковадо
- 140 г орехи, запечени и нарязани на едро
За глазурата:
- 100 г пудра захар, пресята
- ½ чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1 супена лъжица прясно мляко
- щипка смляна канела
- 2 супени лъжици масло, разтопено
Начин на приготвяне:
- Започнете с приготвянето на тестото. Сложете млякото и маслото в среден съд и загрейте леко, докато маслото се разтопи и млякото заври.
- Охладете сместа за няколко минути, след което разбийте в нея яйцата с вилица.
- Смесете сухите съставки в голяма купа с 1½ чаена лъжичка фина сол, след това добавете млякото и яйцата и разбъркайте до лепкаво тесто. Оставете за 5 минути, след това изсипете върху набрашнен плот и месете 5-10 минути, докато стане гладко и еластично.
- Използвайте малко олио, за да намажете голяма купа. Добавете тестото, завъртете го в олиото, за да се покрие с него, след което покрийте купата със стреч фолио. Оставете на топло място да втаса за 1 час, или докато удвои обема си.
- Намажете тава с диаметър 25 см с масло.
- Разтопете останалото масло в тиган. В средно голяма купа смесете подправките и захарта плюс щипка сол.
- На дъното на тавата сложете 2 супени лъжици от разтопеното масло, 3 супени лъжици захар с подправките и 4 супени лъжици орехи.
- Разпределете тестото на около 65 малки парчета, които да направите на топки. Вземете по 4 или 5 наведнъж, потопете ги в разтопеното масло, след което ги потопете в захарта с подправките. Раздърпайте ги леко, за да покриете дъното, след което ги поставете хаотично във формата.
- Повторете с още няколко тестени топки, с които трябва да покриете дъното на тавата. Поръсете с останалата част от нарязаните ядки, след което продължете да пълните формата с намазаните топки тесто.
- Изсипете остатъците от захар и масло върху сладкиша.
- Покрийте тавата с намаслено стреч фолио, след което оставете да втаса на топло място за 1 час.
- Загрейте фурната на 180 градуса. Печете маймунския хляб за 35 минути, или докато се надигне добре и стане златист.
- Оставете да се охлади за 5 минути, след което ударете тавата в плота. Оставете сладкиша все още в нея, за да доизстине.
- Смесете и разбъркайте всички съставки заедно, за да направите глазурата. Имайте предвид, че тя ще се сгъсти, когато разтопеното масло изстине.
- Обърнете маймунския хляб върху чиния за сервиране, след което го полейте с глазурата. Оставете го да стегне и се насладете на невероятния му вкус.