Необходими продукти:
- 300 г самонабухващо брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 100 г захар мусковадо
- 50 г овесени ядки
- 2 средни банана, колкото по-зрели, толкова по-добре
- 300 мл мътеница, която се приготвя от 300 мл прясно мляко, супена лъжица оцет или лимонов сок
- 5 супени лъжици зехтин
- 2 белтъка
- 150 гр боровинки
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте форма за мъфини с 12 отвора с хартиени кошнички за мъфини.
- Изсипете брашното и содата бикарбонат в голяма купа. Запазете 1 супена лъжица от захарта, след което смесете остатъка с брашното и 50 г овесени ядки. Направете кладенче в центъра.
- В отделна купа пасирайте бананите до гладкост. Сипете и разбийте мътеницата, олиото и белтъците в намачкания банан, докато се смесят напълно.
- Изсипете течната смес в кладенчето и разбъркайте бързо с дървена лъжица. Сместа ще изглежда на бучки и може да има бучици, но не се изкушавайте да я бъркате прекалено много.
- Изсипете боровинките и разбъркайте леко.
- Разпределете сместа между отворите в тавата за мъфини, след това поръсете с последната супена лъжица овесени ядки и останалата част от захарта.
- Печете кексчетата за 18-20 минути, докато станат напълно готови.
- Охладете ги за 5 минути в тавата преди да ги извадите върху решетка, за да изстинат напълно.
ИЗБРАНО