Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 2 слайса пушен бекон, нарязан на парченца
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 стрък селъри, нарязан на ситно
- 1 средно голям морков, настърган
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 500 г телешка кайма
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 х 400 г консерви домати на кубчета
- 1 с.л. мед
- 500 г кори за лазаня
- 400 мл сметана
- 125 г топка моцарела
- 50 г пармезан, настърган
- Голяма шепа пресни листа босилек
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голяма тенджера. Сложете бекона и гответе за няколко минути, докато придобие златист цвят.
- Добавете лука, целината и морковите и ги запържете на среден огън за 5 мин., като разбърквате от време на време. Накрая сложете чесъна.
- Прибавете каймата. Направете я на трохи с помощта на дървена лъжица. Трябва да покафенее.
- Разбъркайте доматеното пюре при каймата и зеленчуците и изсипете доматите. Напълнете и двете консерви до половината с вода и ги излейте в тенджерата.
- Добавете меда и подправете на вкус. Оставете да къкри за 20 мин.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- За да сглобите лазанята, сложете малко от доматения сос на дъното на тавата и го разпределете равномерно. Следват няколко от корите и след това отново известно количество от соса. Редете лазанята, докато корите и сосът не свършат, като накрая трябва да завършите със слой от корите.
- Изсипете сметаната отгоре, разпределете я и завършете с накъсаната топка моцарела. Поръсете с пармезана и печете 25-30 мин., докато сирената се запекат.
- Сервирайте лазанята с листенца пресен босилек.