Необходими продукти:
- 200 г червена леща
- 300 г свинско без мазнина
- 2 моркова, на едро
- 2 домата, настъргани
- 1 глава червен лук
- 50 г синьо сирене
- 1/2 лимон
- 10 маслини
- 30 г босилек
- Индийско орехче, щипка
- 6 зрънца черен пипер
- 10 зрънца пушен черен пипер
- 2 ч.л. захар
- 40 г краве масло
Начин на приготвяне:
- Месото се залива със студена вода в една тенджера и се слага на силен огън, за да заври течността. Слагат се и зрънцата от двата вида пипер. При завиране огънят се намаля и бульонът се отпенва. Месото се изважда настрана.
- Останалото се прецежда и се връща обратно в тенджерата, която се слага на умерено силен котлон.
- Изсипва се лещата, която се оставя да къкри до омекване.
- През това време се нарязват лукът и морковът, които се запържват в малко краве масло и към тях се прибавя захарта.
- Настъргват се доматите, които се прибавят към лещата, заедно с лука и морковите.
- Маслините се разполовяват и им се махат костилките. Добавят се към гозбата, заедно със синьото сирене и сокът от половин лимон.
- Всичко се посолява и се овкусява с индийското орехче и наситнения пресен босилек.