Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лазаня с праз и зеленолистни зеленчуци

С дъх на пролет

35’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 50 г масло
  • 1 дафинов лист
  • Листата от 1 стрък розмарин, нарязани
  • 3 стръка праз, почистени, единият от които нарязан на фини колелца, а другите два на по-дебели.
  • 40 г брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • Щипка индийско орехче
  • 100 г чедър, настърган
  • 30 г пармезан, настърган
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • ½ люта чушка, нарязана (по желание)
  • 400 г микс от зеленолистни по избор - спанак, лапад, кейл, нарязани на едро
  • 100 мл сухо бяло вино
  • 100 г орехи
  • 100 г рикота
  • 1 пакет кори за лазаня

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Загрейте 1 с.л. зехтин заедно с маслото в съд на средна температура. Прибавете дафиновия лист, розмарина и нарязания фино праз. Посолете и гответе, докато празът омекне.
  3. Добавете брашното и запържете за 1 мин. Махнете от котлона и бавно налейте млякото, докато бъркате, за да не станат бучки.
  4. Върнете съда на огъня и разбърквайте до получаването на гладка смес. Овкусете с индийското орехче, след което прибавете ¾ от чедъра и пармезана и гответе до разтапянето им. Оставете настрани.
  5. В друг съд загрейте 2 с.л. зехтин на средна степен и запържете чесъна и лютата чушка (ако използвате такава) за 2 мин., за да освободят ароматите си.
  6. Прибавете останалия праз, посолете и гответе до омекване.
  7. Изсипете зеленолистните и отново поръсете с малко сол. Задушете за 4 мин. и налейте виното и го изчакайте да изври.
  8. Намазнете тава със средна големина, най-добре с размери около 20х20 см., след което сложете половината от сместа със зеленолистните. Поръсете половината от орехите отгоре, намажете половината рикота и сипете 1/3 от сместа с праза и брашното, която е на основата на бешамела. Покрийте с няколко кори за лазаня. Повторете всички стъпки по нареждането още веднъж, намажете горния слой кори с бешамеловия сос и поръсете с останалите сирена.
  9. Печете във фурната за 30-40 мин.
  10. Поднесете, след като лазанята се е охладила за 10 мин.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън дафинов лист праз пресен розмарин люти чушки прясно мляко индийско орехче чедър орехи спанак рикота пармезан лапад брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче