Необходими продукти:
- 1 супена лъжица олио
- 25 г масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 стък праз, нарязан на ситно
- 2 стрък селъри, нарязани на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 1 малък картоф, обелен и нарязан на кубчета
- 1.2 л качествен зеленчуков бульон
- 300 г листа от млада коприва
- 200 г листа див чесън
- 3 супени лъжици мляко
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото и маслото в голяма тенджера. Добавете лука, праза, целината, моркова, картофа, щедра щипка сол и разбъркайте, докато всичко се смеси добре.
- Покрийте и варете на среден огън за 15-20 минути, като разбърквате от време на време, за да сте сигурни, че зеленчуците няма да се залепят на дъното на съда.
- Налейте бульона и оставете супата да къкри за 10 минути.
- Добавете измитата коприва на няколко порции, като разбърквате след всяка, след това сложете дивия чесън и оставете да къкри за 2 минути.
- Свалете супата от котлона и пасирайте.
- Върнете я на котлона и сложете млякото, след което опитайте и подправете със сол, ако има нужда.
- Разпределете в купички и сервирайте супата с хрупкав хляб.
ИЗБРАНО