за форма 18-20 см
за основата
100 г какаови бисквити
50 г масло
1 к.ч.запечени ситно смлени орехи
за сметановия слой
100 мл прясно мляко
250 г маскарпоне
200 мл течна сметана
300 г квасена сметана
500 г кайсиево сладко
(за кайсиевото сладко - 500 г кайсии и 300 г захар)
3 с.л. коняк
1 капсула ванилия
2 п.желатин
за горния слой
няколко пресни кайсии
1/2 пакет (35 г) готов кисел с порт. вкус "Кастело"
200 мл вода
оранжева боя на върха на ножа
(може да се замени с вода, захар, лимонов сок, боя и желатин)
за основата
бисквитите и орехите се смесват, поставят се в блендер и се смилат
добавя се маслото, нарязано на кубчета и се смила до получаване на мокра еднородна смес
форма с откопчаващ се пръстен се намазва с масло
сместа се разпределя равномерно на дъното на основата като се притиска с ръце или лъжица
оставя се в хладилник да се стегне
кайсиево сладко
кайсийте се нарязват на на едро и се посипват със захарта
варят се на слаб огън до леко сгъстяване на сиропа
сметанов желиран слой
желатинът се накисва в прясното мляко, изчаква се да набъбне и с е загрява леко на МВ
маскарпонето се разбива за малко с миксера
добавя се квасената сметана и се разбива добре
изсипва се течната сметана, разбива се. Смесва се с приготвеното сладко, разбърква се.Нека да останат парченца от плодовете.
накрая се изсипва разтворения желатин, разбърква се до еднородна смес
изсипва се върху приготвената основа и се оставя в хладилника да се стегне поне за 3-4 часа
желатинов плодов слой
кайсиите се нарязват и подреждат върху сметановия слой
готовият кисел се разтваря в горещата вода, добавя се оцветителя и се оставя да изстине напълно
изсипва се върху кайсиите и се оставя в хладилника до пълното желиране
Поднася се за завършек на вечерта с чаша хубав коняк!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност