Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Индийски плосък хляб наан

Сервирайте с традиционни индийски ястия или с каквото друго пожелаете

20’ Подготовка
35’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 7 г суха мая
  • 2 ч.л. захар
  • 300 г бяло брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 25 г масло или гхи, разтопено, плюс допълнително за намазване на хляба
  • 150 мл кисело мляко
  • 1 с.л. зърна черен кимион

Начин на приготвяне:

  1. Смесете маята и 1 ч.л. захар с 125 мл топла, но не гореща вода. Оставете я да престои за 10-15 мин., докато се активира.
  2. В голяма купа сложете брашното, останалата захар, ½ ч.л. сол и бакпулвера. Разбъркайте ги, за да се смесят, след което направете кладенче в центъра, излейте в него разтопеното масло, киселото мляко, семената черен кимион и маята. Омесете меко и еластично тесто.
  3. Намажете купа с масло, направете тестото на топка и го оставете в нея, за да втаса. Покрийте я и нека стои на топло за около час.
  4. Разделете тестото на 6 топки и ги сложете в тава, поръсена с брашно. Покрийте я с влажна кърпа.
  5. Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на силен огън.
  6. Вземете една от топките и я разточете в елипсовидна форма.
  7. Щом тиганът е достатъчно сгорещен, сложете хляба вътре и го запечете за около 3-4 мин. от всяка страна.
  8. За да запазите нанна топъл до сервирането му, включете фурната на ниска степен. Изваденият от тигана хляб намажете с масло, сложете го в чиния и го покрийте с фолио, след което приберете в топлата фурна.
  9. Сервирайте с традиционни индийски ястия или с каквото друго пожелаете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяла захар бяло брашно бакпулвер суха мая кисело мляко кимион

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче