Необходими продукти:
- 7 г суха мая
- 2 ч.л. захар
- 300 г бяло брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 25 г масло или гхи, разтопено, плюс допълнително за намазване на хляба
- 150 мл кисело мляко
- 1 с.л. зърна черен кимион
Начин на приготвяне:
- Смесете маята и 1 ч.л. захар с 125 мл топла, но не гореща вода. Оставете я да престои за 10-15 мин., докато се активира.
- В голяма купа сложете брашното, останалата захар, ½ ч.л. сол и бакпулвера. Разбъркайте ги, за да се смесят, след което направете кладенче в центъра, излейте в него разтопеното масло, киселото мляко, семената черен кимион и маята. Омесете меко и еластично тесто.
- Намажете купа с масло, направете тестото на топка и го оставете в нея, за да втаса. Покрийте я и нека стои на топло за около час.
- Разделете тестото на 6 топки и ги сложете в тава, поръсена с брашно. Покрийте я с влажна кърпа.
- Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на силен огън.
- Вземете една от топките и я разточете в елипсовидна форма.
- Щом тиганът е достатъчно сгорещен, сложете хляба вътре и го запечете за около 3-4 мин. от всяка страна.
- За да запазите нанна топъл до сервирането му, включете фурната на ниска степен. Изваденият от тигана хляб намажете с масло, сложете го в чиния и го покрийте с фолио, след което приберете в топлата фурна.
- Сервирайте с традиционни индийски ястия или с каквото друго пожелаете.