Необходими продукти:
- 500 г пълнозърнесто брашно
- 7г пакетче суха мая
- 1 ч.л. сол
- 350 мл топла вода
- 100 г микс от семена
- 50 г орехови ядки
- малко слънчогледово олио, за намазване
Начин на приготвяне:
- Направете тестото, като изсипете брашното, маята и солта в голяма купа и направите кладенче в средата.
- Налейте по-голямата част от водата и използвайте пръстите си или дървена лъжица, за да смесите брашното и водата, докато започнат да се оформят на тесто (добавете още малко вода, ако е необходимо).
- Сложете по-голямата част от семената и начупените орехи и разбъркайте отново.
- Извадете тетестото върху леко набрашнена повърхност и месете поне 10 минути, докато стане гладко и еластично.
- Тестото се поставя в чиста намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса докато удвои обема си.
- Оваляйте оформеното на питка хлебче в останалите семена, след което го преместете в тава, където да втаса отново за около 30 минути, докато удвои размера си.
- Загрейте фурната до 220 градуса. Печете хляба за 15 минути, след това намалете температурата до 190 градуса и продължете да печете 30 минути.
- Оставете хляба върху решетка, за да се охлади напълно.
- Хлябът ще остане свеж в херметически затворен съд за 3 дни или може да бъде замразен за 1 месец.
ИЗБРАНО