За блата:
14 бисквити "Орео"
70 грама краве масло
За пълнежа:
крема от бисквитките
300 грама кондензирано мляко
250 грама крема сирене
150 грама течна сладкарска сметана
200 грама пресни боровинки
10 грама желатин
100 грама боровинки - за украса
1. Бисквитите се разделят на две. С нож се остъргва крема им (доколкото е възможно) и се изсипва в съд.
2. Черупките на бисквитките се слагат в блендер и се смилат на фини трохи. Смесват се с разтопеното масло.
3. Маслените трохи се изсипват във форма за торта с диаметър 20-21 см. и се заравняват. Формата се слага в хладилника, докато се приготви пълнежа.
4. 2/3 от желатина се разтваря в 2-3 супени лъжици студена вода. Оставя се да набъбне.
5. В купа или в съда на кухненски робот се изсипва отделеният от бисквитите крем, крема сиренето и кондензираното мляко. Разбиват се на средна скорост за около 2-3 минути. Постепенно се прибавя охладената сметана и се разбива за още минута.
6. 1/3 от от тази смес се отделя и се слага в хладилника.
7. В другата 2/3 от сместа се изсипват пасираните боровинки и се разбива до хомогенност за кратко.
8. Желатина се разтваря на водна баня и се прибавя към боровинковата смес. Тя се изсипва върху блата, заравнява се и формата се оставя в хладилника за 2 часа (да стегне).
9. Останалия желатин се разтваря по същия начин в малко студена вода и се оставя да набъбне.
10. Бялата смес се изважда от хладилника, разбърква се и към нея се добавя приготвения по същия начин желатин (на водна баня).
11. Тази смес се изсипва внимателно върху оцветената с боровинки и отново се заглажда. Връща се в хладилника за една нощ.
12. Преди сервиране се украсява с останалите плодове
Да ви е сладко!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност