250-300 гр. жито,
300 гр. захар,
60 гр. нишесте,
около 100 гр. стафиди,
100 гр. сушени кайсии,
около 60-70 гр. бадеми,
1 ванилия,
около 2,5 л вода
Почистете житото и го измийте под течаща вода. Изцедете водата и го сложете с 2,5 литра вода да ври на слаб огън. Когато зърната омекнат и добре се разпукат, добавете захарта. Разбъркайте нишестето с около 30-40 мл студена вода и го прибавете внимателно с непрекъснато бъркане към житото. Бъркайте, докато се сгъсти. Прибавете сушените плодове, прибавете половината от нарязаните на едро бадеми, като предварителнo сте ги запекли малко. Другата половина смелете в блендер и запазете за поръсване отгоре на готовото жито. Прибавете ванилията и махнете от огъня ашурето. Сипете в подходящи чашки или купички, поръсете със смлените бадеми и оставете да се охлади. Ашурето сервирайте със сладолед и топинг по желание.
Страхотен десерт.
250-300 гр. жито,
300 гр. захар,
60 гр. нишесте,
около 100 гр. стафиди,
100 гр. сушени кайсии,
около 60-70 гр. бадеми,
1 ванилия,
около 2,5 л вода
Почистете житото и го измийте под течаща вода. Изцедете водата и го сложете с 2,5 литра вода да ври на слаб огън. Когато зърната омекнат и добре се разпукат, добавете захарта. Разбъркайте нишестето с около 30-40 мл студена вода и го прибавете внимателно с непрекъснато бъркане към житото. Бъркайте, докато се сгъсти. Прибавете сушените плодове, прибавете половината от нарязаните на едро бадеми, като предварителнo сте ги запекли малко. Другата половина смелете в блендер и запазете за поръсване отгоре на готовото жито. Прибавете ванилията и махнете от огъня ашурето. Сипете в подходящи чашки или купички, поръсете със смлените бадеми и оставете да се охлади. Ашурето сервирайте със сладолед и топинг по желание.
Страхотен десерт.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност