Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо е важно да размразявате редовно камерата на хладилника

А правите ли го?


Размразяването на камерата на хладилника е важна задача, която много хора пренебрегват. Това обаче може да доведе до различни проблеми при работата на уреда. Почистването на леда е от съществено значение за поддържането на ефективността на хладилника, за да могат хранителните продукти да бъдат съхранявани добре за по-дълъг период от време.

Когато камерата на хладилника е покрита с лед, уредът трябва да работи по-усилено, за да поддържа нужната температура. Това води до повишена консумация на електроенергия и увеличение в сметките за ток. Редовното размразяване помага на хладилника да работи по-ефективно и да намали енергийните разходи.

Освен това ледът може да повреди вътрешните компоненти на хладилника, като компресора и уплътненията. Грижата за премахването на ледените образувания увеличава живота на уреда.

Ледът в камерата може да доведе до неравномерно охлаждане на хранителните продукти. Така някои от тях ще откриете замръзнали, въпреки че не бива, а други е възможно да се развалят. Размразяването на камерата осигурява равномерно разпределение на студения въздух и запазва качеството на храните.

Друго неудобство, което създава натрупаният лед е смаляването на пространството в камерата.Премахването му ще ви позволи да използвате пълния ѝ капацитет.

Кои са стъпките за ефективно почистване на камерата на хладилника

Като начало, изключете уреда от електрическата мрежа, за да избегнете токов удар и други проблеми.

Извадете всички храни и напитки от камерата. Ако имате втори хладилник или фризер, временно преместете продуктите там. Ако не, можете да използвате хладилна чанта с лед, за да ги запазите студени.

Разтопете леда

За тази цел има два начина - да оставите вратата на камерата отворена и да изчакате ледът да се разтопи по естествен път, което ще отнеме няколко часа, в зависимост от температурата на стаята, в която се намира уреда. Вторият е да поставите съд с гореща вода в камерата и да затворите вратата. Изпаренията ще ускорят процеса на размразяване, а за още по-бърз ефект, сменете водата в съда, щом започне да изстива.

Снимка: iStock by Getty Images

Съберете образувалата се вода

Използвайте кърпи или гъби, за да съберете водата от леда. Ако камерата има дренажна система, уверете се, че тя не е запушена и водата може да се оттича свободно.

Измийте вътрешността на камерата с топла вода и сапун, след което изплакнете и подсушете добре.

Накрая включете отново уреда в тока и изчакайте да достигне обичайната си температура преди да върнете хранителните продукти обратно.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче