Морковите са отличен пример за това как можем да постигнем ярки и живи цветове по време на готвене, без да използваме изкуствени оцветители. Естественият им оранжев цвят, който се дължи на високото съдържание на бета-каротин, е идеален вдъхването на свежа визия на най-разнообразни ястия - от тестени изделия до десерти.
Първата стъпка при използването на морковите като оцветител е да се приготви пресен сок от тях. Става най-лесно с помощта на сокоизтисквачка, а когато го получите, вече разполагате с важия естествен оцветител, който да използвате за тесто, бисквити, палачинки или за приготвяне на кремове и глазури за сладкиши.
Морковите са изключително подходящи за оцветяване на тестени изделия, в това число и паста. Просто добавете прясно изцедения сок към тестото по време на замесването. Така ще добиете лек оранжев оттенък, който ще се запази дори след термична обработка. За по-интензивен цвят може да добавите по-голямо количество от сока.
С него с лекота ще придадете деликатен оранжев цвят на маслен крем или захарна глазура. Това е перфектно решение за торти, кексчета и други десерти, когато искате естествен и нежен цвят.
За постигане на по-дълбок и наситен оранжев цвят, можете да приготвите морковено пюре. Варете морковите до омекване, след което ги пасирайте до гладка консистенция. Морковеното пюре може да се добавя към всичко, което изброихме до тук, включително и в сосове. Пюрето придава не само цвят, но и допълнителна текстура и аромат на ястието.
Морковеният сок също може да се използва за приготвянето на освежаващи и атрактивни за окото напитки. Добавете го към смутита, коктейли или домашно приготвени лимонади за красив оранжев оттенък. Морковите добавят естествена сладост, което ги прави подходящи за здравословни, пълни с витамини напитки.
За да създадете още по-интересни цветови, комбинирайте този сок с други естествени оцветители. Чудесни за тази цел са цвеклото, спанакът и куркумата. Смесете сок от моркови и цвекло и ще получите течност с наситен червеникав оттенък, докато куркумата ще ви даде повече жълти тонове.
В азиатската кухня морковите често се използват за придаване на цвят на ястия като ориз, нудли или къри. Освен това този зеленчук е идеалният избор за оцветяване на десерти, които ще консумират деца, тъй като е напълно естествени и безвреден оцветител. Можете да направите ярки и привлекателни за децките очи торти, кексове или желета, без да се притеснявате от изкуствени бои.
За дългосрочна употреба натуралният морковен сок може да се замрази в малки контейнери или форми за лед, което ще ви позволи винаги да имате готов оцветител под ръка.
Морковите не само добавят приятен вкус на ястията, но и се превръщат в здравословен и естествен начин да придадете ярък цвят на вашите кулинарни творения. Независимо дали искате да направите красив десерт, цветен хляб или освежаваща напитка, морковите са вашият надежден съюзник във всички тези кулинарни творения.