Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Уокът - незаменимият тиган в пърженето и сотирането

Защо е толкова важно да го използвате, когато готвите китайска храна у дома


Като метод на готвене, пърженето изглежда доста лесно начинание. На кратко, в сгорещена мазнина слагате месото и зеленчуците, разбърквате интензивно и готово. Крайният резултат обаче не винаги изглежда толкова задоволителен, особено когато искате до докарате вкусна на любимото си китайско ястие, следвайки рецептата стъпка по стъпка. Тук тайната се крие не толкова в перфектната комбинация на съставките, колкото в съда, в който ще готвите.

Сигурно сте се чудили защо уокът е неизменна част от китайската кухня. Причината за това е, че в него продуктите се смесват по определен начин, който придава онези характерни за азиатската страна вкусови нотки. В основата е дебелият метален корпус на тигана, проектиран да поддържа висока температура, както и формата и дългата му дръжка, улесняващи непрекъснатото движение на храната. Всичко това допринася за вкуса "уок хей", който никой друг съд или тиган не може да осигури. Буквално от кантонски език "уок хей" означава "с дъх на уок" и определя лекия опушен аромат, способен да се получи единствено при правилна техника на пържене.

За първи път използван преди повече от хиляда години в Китай, традиционно уокът има идеално кръгло дъно. Формата му е проектирана така, че да може топлината от огъня, върху който е бил поставян, да обхване стените му и да се разпредели равномерно по цялата повърхност на съда. Това осигурява както правилното готвене на храната, така и лесното ѝ разбъркване, за да се сготви бързо и еднакво от всички страни.

Снимка: Unsplash

Днес уокът се предлага от различни материали, включително чугун, стомана и алуминий. Някои видове са с незалепващо покритие, за други обаче ще ви е необходима повече мазнина, за да предпазите храната от залепване. Дългата дръжка е стандартно допълнение, тъй като улеснява разклащането на тигана. Някои уокове имат и малка такава, намираща се срещуположно на основната, благодарение на която пренасянето на тигана, пълен с храна, става значително по-лесно. В днешните модерни времена се среща дори електрически уок, за чието нагряване не е необходим котлон.

Как да използвате уок

Двете основни и най-важни неща, които трябва да мислите през целия процес на готвене, са достатъчната топлина и движението на храната. Ако използвате газов котлон, включете го на най-високата степен (същото се отнася и за електрическия). Уокът трябва да се нагорещи наистина, като олиото в него е добре почти да достигне точката на димене. Ето това е правилният момент да добавите продуктите и да разклатите уока интензивно или да ги разбъркате с дървена шпатула (може и друг подходящ прибор, но по-добре да не е от пластмаса).

Идеята в тази техника на готвене е никаква храна да не се задържа дълго на дъното на тигана, за да не загори.

Възможно ли е да използвате друг голям тиган вместо уок

Отговорът е кратък и категоричен - не, особено когато търсите определен краен резултат.

Стандартните леки тигани и най-вече тези с незалепващо покритие, не са проектирани да издържат на високата температура, необходима при техниката за готвене в уок. Чукуненият тиган би могъл да се справи с топлината, но е твърде тежък, за да успеете да го движите интензивно с лекота. Тенджерата пък може да има подходящата височина, предотвратяваща разхвърчането на храна, но страните ѝ не могат да се нагреят достатъчно. Така готвенето става неравномерно, особено когато температурата е висока.

Снимка: Unsplash

Може ли да използвате уока и за друго, освен за пържене

Разбира се! Използвайте уока за всичко останало, за което бихте посегнали и към обикновения голям тиган. В него ще сотирате с лекота, ще задушавате и дори ще правите палачинки. Формата на основата му и способността да разпределя топлината равномерно, го правят добър помощник в дълбокото пържене и приготвянето на пържени яйца. Високата температура сготвя бързо белтъците, като едновременно с това оставя жълтъците идеално течни. Незалепващото покрите на уока пък позволява да плъзнете яйцата директно в чинията, без да ви е необходима шпатула.

Дайте оценка:

Тагове: Китайско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче