Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три хака с яйца, които ще улеснят живота ви

Поширани или бъркани - няма никакъв проблем

Има много какво да се каже за яйцето. Първо - то е изключително багато на хранителни вещества и второ - с него най-бързо можем да приготвим питателна закуска или обяд.

В някои части на света яйцата са основен елемент от традиционната кухня. Освен това те са незаменим компонент в печива, панировки, сосове, сладкиши и десерти. Днес обаче ще стане въпрос за лесни трикове, които да улеснят работата ви с негово величество яйцето. Защото няма нищо по-вкусно от идеално приготвения омлет.

Как да обелите тввърдо сварено яйце лесно

Със сигурност не веднъж сте се сблъсквали с онова чувство, когато извадите вече свареното яйце от водата, започнете да го белите, а малки парченца черупка стоят като залепени за белтъка. След приключване на операцията резултатът е доста нелицеприятен, тъй като фината бяла повърхност на яйцето е осеяна с малки кратери.

Не бихме могли да го наречем драма, ако яйцето е предвидено да бъде нарязано на ситно, но ако е основната звезда в ястието, е изключено да се появи с този външен вид.

В тази ситуация пробвайте следния трик - охладете вече сварените яйца в студена вода, след това счупете черупката им със силен удар в кухненския плот или масата и започнете да ги търкаляте. Когато преминете към беленето, ще усетите, че черупката се отделя без никакъв проблем.

 

Уред за рязане на яйца

 

Пефектните поширани яйца

Поширането на яйца е проява на истинско майсторство, което не всеки умее. Но това в никакъв случай не означава, че всеки не би могъл да се научи.

Проблемът на поширането се крие в множеството съществуващи рискове в процеса на приготвяне. Важен елемент от него е яйцата да са наистина пресни, за да не се разкашкат, когато ги счупите във водата. Друго, което не бива да се подценява, е киселината, която се добавя към врящата вода. Тя може да е под формата на няколко капки лимон или ябълков оцет. Нейната функция е да запази яйцето цяло и да предотврати разкашкването му.

Най-широко разпространеният метод за поширане е следният: С помощта на въртенето на лъжица във водата се оформя малък водовъртеж. След това яйцето се изсипва в неговия център (добре е то да е предварително счупено в купичка, за да е по-удобно), и законите на физиката се оставят да направят останалото. Методът е може би сред най-успешните, но световноизвестният кулинар Джейми Оливър дава още по-лесен вариант.

Вземете една купичка, отрежете двойно по-голямо от нея парче фолио за свежо съхранение и го поставете в нея. Намажете със зехтин или олио частта на фолиото, която е вътре, след което счупете яйцето в него.

Хванете четерите края на фолиото и оформете малко пакетче. Завържете го, така че да не изтече яйцето.

Поставете готовите пакетчета във къкреща вода, не вряща, и ги оставете за около 3 минути. Този метод винаги ви гарантира поширани яйца с перфектна форма.

Бъркани яйца - меки и кремообразни

Колкото и лесно да звучи, проготвянето на бъркани яйца не бива да се подценява. Рискът да се пресготвят е огромен, в резултат на което ще получите храна, която едва преглъщате.

Ако пък яйцата вече приближават срока си на годност, при готвене няма да успеят да се стегнат достатъчно.

Преди да започнете да готвите уверете се, че тиганът е добре загрят. В купа разтворете около 1 ч.л. царевично нишесте, тапиока или брашно от картофи в 3-4 с.л. вода. Прибавете яйцата и няколко малки кубчета масло. Разбийте всичко добре с вилица и сложете в тигана. Крайният резултат ще ви изнената - кремообразни и перфектни бъркани яйца само за няколко минути.

Насладете им се!

Дайте оценка:

Тагове: яйца вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче