Всяко основно ястие заслужава своята зашеметяваща гарнитура.
Независимо дали търсите такава за риба или месо, тези три вкусни предложения ще улеснят престоя ви в кухнята, тъй като всяка от гарнитурите е готова за сервиране само след 15 минути.
Ето кои са те.
Салца с черен боб (4-6 порции)
Необходими продукти:
- 1 консерва черен боб (около 425 г)
- 165 царевица от консерва
- 2 средно големи домата, нарязани на кубчета
- 1 средно голяма глава червен лук, нарязан на кубчета
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, наситнена
- 1/3 ч.ч. пресен кориандър, наситнен
- ¼ ч.ч. сок от лайм
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Отцедете боба от водата и го изсипете в купа. Към него прибавете зърната царевица, доматите, лука, лютата чушка и чесъна.
- В отделна купичка смесете сока от лайм, зехтина, кимиона и солта. Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес.
- Изсипете дресинга към боба и останалите зеленчуци. Внимателно разбъркайте, след което поръсете с пресния кориандър и оставете готовата салата за най-малко 20 минути в хладилника.
- Сервирайте с тортила чипс.
Гриловани аспержи с пекорино и черен пипер (4-6 порции)
Необходими продукти:
- 24 броя пресни аспержи, с подрязана долна част
- 2 с.л. екстравърджин зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
- ¼ ч.ч. настъргано сирене Пекорино
Начин на приготвяне:
- Загрейте грила на фурната на максимална степен.
- В плоска тава, постлана с хартия за печене, подредете аспержите, поръсете ги леко със зехтина и ги сложете във фурната.
- Ще познаете, че са готови, когато повърхността им се набръчка, а върховете на аспержите започнат да цвърчат (около 7 до 10 мин.).
- Сложете аспержите в чиния, поръсете със сол и черен пипер и малко лимон. Накрая поръсете със сиренето Пекорино и сервирайте.
Печени чушки в балсамов оцет (4 пориции)
Необходими продукти:
- 1 голяма червена чушка
- 1 голяма жълта чушка
- ¼ ч.ч. екстравърджин зехтин
- 2 с.л. балсамов оцет
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете чушките от семките и дръжките. Нарежете ги на ленти.
- В тиган загрейте зехтина. Когато стане много горещ, прибавете чушките и ги сотирайте за 5-7 мин., докато придобият приятен загар.
- Още в тигана поръсете чушките с балсамовия оцет, солта и пипера. Сотирайте за още около минута.
- Прехвърлете готовите чушки в подходящ съд за сервиране заедно със соса, образувал се в тигана, и поднесете, докато са още топли.