Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Техниката на готвене, която прави гъбите неустоимо вкусни

Пробвайте я. Няма да съжалявате


Една често срещана причина, изтъквана от тези, които не обичат гъби, е, че на вид са твърде лигави, особено когато са сварени или задушени в мазнина. Има обаче проста техника за готвене, която им придава плътна и месеста текстура. Благодарение на тази хитрина, ще може да спечелите на своя страна не един или двама хейтъри на гъби.

Всичко, което трябва да направите, е изключително просто. Ще ви е необходим единствено сух тиган и, разбира се, известно количество гъби. Дори без никаква мазнина или подправка, така те стават изключително атрактивни и вкусни, заради което си заслужава да запретнете ръкави.

Техниката, която ще ви представим днес, може да се нарече сотиране на сух тиган. Тя е особено добра, когато гъбите съдържат в себе си повече вода. И благодарение на нея ще хапвате запечени до златисто и пълни с вкус гъби, вместо такива с блудкава консистенция.

Защо да опитате тази техника

Сотирането на сух тиган извежда влагата от гъбите, концентрира вкуса им и им придава плътна, месеста текстура. Всичко, което решите да правите с тях след това, ще бъде върху основата на този дълбок вкус и няма да е необходимо да се притеснявате, че ще отелят много вода и, съответно, че ще разводнят ястието.

Ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза, ако за първи път ще сотирате на сух тиган:

  • Не препълвайте тигана: Оставете място между гъбите, за да се сотират в собствения си сос. Ако са по-дребни, оставете ги цели и не ги режете.
  • Махнете пънчетата: Това ще помогне за по-лесното им и равномерно готвене от двете страни.
  • Сложете друг тиган или друг тежък, огнеупорен съд върху гъбите: Условието не е задължително, но така те ще получат доста апетитен загар.

Сега да видим какво трябва да направите стъпка по стъпка:

  1. Като начало, ще са ви необходими 230 г гъби.
  2. Загрейте голям тиган на средна степен и поставете гъбите в тигана, като оставите малко разстояние между тях.
  3. Гответе ги, без да разбърквате, докато започнат да покафеняват. Това ще отнеме около 5 мин.
  4. Обърнете гъбите от другата страна и ги запечете за още 5 мин.

Оттук нататък може да продължите с любима рецепта или да приключите готвенето. Възползвайте се от тази техника винаги, когато ще приготвяте ястие, в което има гъби.

Дайте оценка:

Тагове: гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче