Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тайната на перфектното фондю

Това е ястие, което изисква малко подготовка, но предлага голяма наслада

От Божидара Живкова Божидара Живкова

Независимо дали става дума за романтична вечер или вечеря с приятели, фондюто със сирене винаги е удоволствие. Това е традиционно швейцарско ястие, което се приготвя от парчета сирене, термично разтопени с бяло вино до кремообразна консистенция в специален уред за фондю - Какелон. Advertisement

Изборът на сортове сирена и количеството на човек е основното нещо, което трябва да прецените преди да започнете приготвянето му. Ако фондюто се сервира като основно ястие препоръчваме около 200гр сирене на човек, без кората. Ако фондюто се сервира като предястие, се препоръчва около 100 г сирене на човек.

Ако искате вашето фондю да стане наистина перфектно, не слагайте само сирене в него, а добавете течност за повече вкус и по-интересна консистенция. Традиционно се използва бяло вино, за предпочитане сухо, но могат да се използват и други алкохоли като бира, ракия или кирш. Може да използвате и безалкохолна бира или вино, както и зеленчуков пилешки бульон.

Когато приготвяте фондюто, трябва да добавяте течността постепенно към сиренето, докато го разтопявате. Така можете да спрете, когато текстурата е перфектна и да избягвате използването на твърде много течност. Ако все пак фондюто ви стане по-течно, можете да добавите малко царевично нишесте, разредено в избраната течност, или още сирене (ако ви е останало). Ако фондюто е твърде гъсто, просто добавете още течност.

Хлябът е класическата гарнитура към фондю със сирене. Това е ястие, което изисква малко подготовка и ви позволява да се насладите на времето си на масата. Но за перфектното фндю са ви необходими и подходящите инструменти. Ето какви са те:

Комплект за фондю с чугунена тенджера

Market.dir.bg

Купи Този комплект съдържа всичко необходимо за приготвяне на фондю. Когато ядете фондю, избягвайте да оставяте зъбците на вилицата да стърчат от парчето хляб, за да не надраскате дъното на съда за фондю и по този начин да освободите парчета сирене, залепнали за дъното. Това може да промени вкуса на фондюто.

Комплект за фондю от 10 части

Market.dir.bg

Купи Тази касерола е с керамично покритие и е изключително устойчива на надраскване. Тя може да се нагрява до висока степен, без да се повреди. Съдът е подходящ за всички видове котлони, включително и индукционни. Дръжката е със силиконово покритие и служи за защита от топлина.

Комплект горелка за фондю

Market.dir.bg

Купи Този комплект е подходящ за всички класически модели комплекти за фондю. Горелката с предпазна паста може да се зарежда само с горивна паста.

Комплект електрическо фондю

Market.dir.bg

Купи Няма значение дали харесвате фондю с масло, сирене или месо, или предпочитате шоколадово фондю с плодове - електрическото фондю Simplon е наистина универсално. Можете да регулирате температурата на това фондю индивидуално и по всяко време.

Керамичен сет за фондю

Market.dir.bg

Купи Традиционно сиренето фондю винаги се е правило в керамичен съд, който предварително е бил натрит с чесън. Керамиката разпределя равномерно топлината и ще държи фондюто горещо по време на храненето.

Silampos Фондю

Market.dir.bg

Купи Съществуват много и разнообразни рецепти за фондю. Преди да започнете приготвянето на фондюто, на дъното на какелона може да смачкате няколко скилидки чесън, после да добавите сиренето - настъргано или на парчета и накрая да налеете виното.

Комплект от 6 бр. вилички за фондю със сирене

Market.dir.bg

Купи Вилиците за фондю са издължени с кръгла дръжка. На тях се забожда парче хляб, което се потапя във втечненото сирене като се бърка с кръгови движения на вилицата или осморки.

Капсули с гел-паста за горене

Market.dir.bg

Купи Тези горивни пасти, всяка по 80 g, са подходящи за всички класически модели фондю. Времето за горене на една горивна паста е приблизително 60 минути при отворено подаване на въздух и около 90 минути при затворено подаване на въздух.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Снимка: market.dir.bg

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче