Тайната на вкусната салата се крие в свежите зеленчуци, питателните продукти и добре балансирания дресинг.
Никой не обича омекнала маруля или разлагаща се вече рукола. За жалост този сценарий често се среща, когато купуваме зелените салати пакетирани в найлон и пластмасови тарелки.
Причината за започващия по-рано процес на разлагане е съхранението при лоши условия и недобрата циркулация на въздуха, която е от жизненоважно значение за дългия живот на тези крехки растения.
Независимо дали купувате салатите цели или опаковани, има начин, с който да ги запазите годни за консумация в продължение на десет дни. С малко усилия ще може да хапвате свежи зелени салата всеки ден, а не да хвърляте парите си в кофата.
Както казахме по-рано, важно условие за добър краен резултат е добра циркулация на въздуха и достатъчноto количество влага.
Пластмасовите опаковки изглеждат удобни, но няма какво да се лъжем - те скъсяват живота на зеленолистните растения с всеки час. Ако в тях е останала повече вода пък салатите ще започнат да гният съвсем скоро, след като сте ги купили от магазина.
Първо и задължително условие е, след като сте се прибрали от пазар, да измиете марулите. Същото се отнася за всеки друг вид салати, независимо дали са съхранявани в пластмасова опаковка или не.
За по-лесно може да ги накиснете в купа и да оставите малките частици кал и друга мръсотия да се утаят на дъното ѝ. След това ги изплакнете и с помощта на центрофуга за зеленчуци (ако разполагате с такава), премахнете част от излишната вода. Предварително изчистете гнилите и пожълтели листа.
Следващата стъпка е съхранението. Най-лесният начин е да приберете салатите в обикновен найлонов плик, да го завържете, но не плътно, така че да влиза въздух. Приберете го в ниската част на хладилника, където температурните условия са благоприятни.
Друг мързелив метод за съхранение е кошницата на центрофугата. Тъй като отворите ѝ осигуряват достатъчна пропускливост на въздуха, а същевременно с това излишната вода ще се стича през процепите, съдът се оказва доста сполучлив вариант. Единственото, което трябва да направите е под него да сложите чиния, покрита с кухненска хартия и да покриете кошницата с влажна кърпа. Така салатите ви ще останат свежи за повече от 10 дни.
Пластмасовите контейнери също са удобен вариант за съхранение, особено ако обичате да държите хладилника си в ред.
Постелете дъното на кутията с два слоя кухненска хартия и върху нея сложете салатите, но внимавайте с количеството, защото трябва да има достатъчно въздух. Добре е капакът на контейнера да е с отвор за вентилация. При липса на такъв пробийте малки дупки по продължението на капака. Така любимите ви зеленолистни салати ще живеят в комфорт за по-дълго време.