Ако някога сте се чудили защо храната в ресторантите е по-добре овкусена от тази у дома, ето една тайна - професионалните готвачи подправят ястието почти на всяка стъпка от неговото приготвянае.
Така солта разгръща вкусовите качества на продуктите, в резултат на което чинията се превръща в истинска феерия от вкусове и аромати.
Познаването на солта - кой вид в кой момент е подходящ да бъде използван, е може би най-лесният начин да подобрите техниката си на готвене.
Какво е важно да знаете:
Постарайте се да имате винаги на разположение три вида сол - кошерна, фина и кристална морска сол.
Кошерната сол е зашеметяващ помощник в кухнята. Тя е по-известна в еврейската кухня, използвана за религиозни цели, свързани с извличане на кръвта от животинското месо. Нейните кристалчета са по-едри и не съдържат йод. Идеална е за подправяне на храната в процеса на готвене.
Фината сол е предназначена по-скоро за печива. Благодарение на структурата си тя се смесва идеално с останалите съставки в тестените изделия.
Кристалната морска сол пък, която е с люспеста структура, е идеалният завършек на всяко ястие. Тя се явява като черешката на тортата и подхожда дори на бисквити с парченца шоколад.