Шоколадът е лек за всичко, особено когато сме пристрастени към какаото. Независимо дали е разчупен на квадратчета, от които небцето става свидетел на финия му вкус, или е включен в изключителни гурме рецепти, той може да ни утеши и да зарадва вкусовите ни рецептори.
В един момент това удоволствие може да се превърне във все по-голям лукс, от една страна заради климатичните промени, които влияят на производството, и от друга -заради инфлацията, която води до повишаване на цените му. Но нека оставим тези неприятно новини настрани.
Ако ви се прияде нещо с шоколад, винаги е по-добре да го приготвите вкъщи, отколкото да купувате полуфабрикати.
Работата с купени от вас съставки гарантира качеството на крайния резултат и най-важното - позволява рецептите да се правят само с наистина необходимите продукти, без да се добавят подобрители на вкуса. Затова ви предлагаме ултра лесна рецепта за шоколадов кейк с никакви вредни вещества и само с 2 съставки. Гурме насладата не е въпрос на комбинация от множество продукти, а от тяхното качество.
За да приготвите нашия експресен шоколадов кейк, който ще утоли глада за сладко на 4 души, ще са ви необходими:
- 4 големи яйца (за предпочитане пресни)
- 255 г черен шоколад
Това е всичко.
Можете да използвате шоколад за готвене, но задължително проверете какво е съдържанието му на захар, за да знаете колко точно сладък ще стане кейкът.
Разделете яйцата на белтъци от жълтъци. В голяма купа, разбийте белтъците на сняг, докато получите плътна текстура и твърди връхчета.
Шоколада разтопете на водна баня.
В голяма купа изсипете жълтъците и прибавете разтопения шоколад. Разбъркайте. След това постепенно добавете разбитите белтъци на сняг с помощта на шпатула. Целта е да получите хомогенна смес, без да загубите въздушната текстура.
Изсипете сместа в леко намазнена форма за кекс и печете 20 минути в предварително загрята фурна на 180°C. Оставете леко да изстине преди да сервирате.
За повече изисканост, можете да декорирате с няколко резенчета свежи ягоди или малини.
Да ви е сладко!