Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пиниз за мариноване на пържоли

Много е просто, но за жалост - не е близко до акъла

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
5’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Освен солта и пипера, реално другите подправки, описани тук, не са от такова значение и са напълно пожелателни - освен една. Но всичко по реда си.

Необходими продукти:

  • 4 свински котлета
  • Сол
  • Черен пипер
  • Масала
  • Сумак
  • Кетчуп
  • Пушен червен пипер
  • Ябълков оцет
  • Гръцки зехтин (Extra-Virgin)
  • Лимонов сок
  • Соев сос
  • Горчица
  • Сокът от буркан кисели краставички

Начин на приготвяне:

  1. Начукваме месото "мъжката", докато то не стане почти на парцали. Така после можем пържолите преспокойно да ги приготвим само на тиган. Преди това, обаче, е нелоша идея да ги посолим и поръсим с черен пипер. Така с чукчето ще набием тези подправки навътре в тях.
  2. Размазваме с ръка няколко капки зехтин върху горната страна на всяка пържолка - по този начин подправките по-лесно ще полепнат по месото.
  3. Поливаме с малко кетчуп, обилно количество пушен червен пипер и по лъжичка горчица за всеки котлет. Разпределяме тази смес равномерно по повърхността на пържолите с помощта на четка.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Време е за останалите подправки - масала, сумак, още сол и черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Поставяме пържолите в една купа и отгоре поръсваме със соевия сос, ябълковия оцет, още малко зехтин, както и лимонов сок.
  6. Отстрани изливаме халба бира, а после и нашата тайна съставка - сокът от буркан кисели краставички. Оставяме купата в хладилника за поне 3 часа. Ако смятате да ги приготвяте на следващия ден - още по-добре :)
  7. Малко разяснения относно това, което току-що направихме:
  8. Ако забелязхате, част от нещата, с които намазахме котлетите бяха кетчуп, пушен червен пипер, а после ги поляхме и с ябълков оцет. Именно от тези съставки се прави и прекрасния барбекю сос, който придава на всяко месо магичния пушен аромат. А най-голямата магия идва от мариноването в сока от кисели краставички. Дори да премахнем всички останали подправки, мариноването на свинско месо в този сок винаги работи безотказно.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

Пожелаваме ви приятно кулинарстване!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер сумак горчица бира свинско ябълков оцет пушен червен пипер кисели краставички кетчуп

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче