Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Три каши от традиционната ни кухня

Върнете се в детството си по най-бързия начин


Кашите са страхотен и много лесен начин да се заситим бързо, без след това стомахът да се натоварва.

Този вид ястия присъства неизменно в традиционната българска кухня, като всеки регион на страната има своите специфични начини на приготвяне, които включват най-вече различни продукти.

Днес ви представяме някои от по-известните видове каши, приготвяни от нашите предшественици. Те са растителни, не съдържат месо, но са хранителни заради животинските продукти в тях. Идеални са за топлите летни дни, когато ядем в малки количества.

Гъбена каша

Необходими продукти:

  • 500 г гъби
  • 100 мл бяло вино
  • 80 г брашно
  • 100 мл олио
  • ½ лимон
  • Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Гъбите се нарязват на ивици, посоляват се, заливат се с виното и 3 ч.ч. топла вода и се варят до омекване.
  2. В сгорещената мазнина се слага брашното и при непрекъснато бъркане се разрежда с гъбения бульон. Накрая се прибавят и гъбите.
  3. Кашата се вари на слаб огън 10-15 мин. и се сервира с поръсен отгоре черен пипер. Поднася се с малки резенчета лимон.

Каша от коприва

Необходими продукти:

  • 800 г коприва
  • 80 г масло
  • 80 г брашно
  • 70 г орехови ядки
  • 2 яйца, твърдо сварени
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Изчистената и измита коприва се слага във вряща подсолена вода и се вари няколко минути, след което се стрива с дървена лъжица.
  2. Прибавя се брашното, размито в студена вода заедно със счуканите ореховите ядки.
  3. Кашата се вари 10 мин., изсипва се в тавичка, полива се с разтопеното масло и се украсява с резенчета от сварените яйца.

Каша от зелен фасул

Необходими продукти:

  • 1 кг пресен зелен фасул
  • 1 глава лук
  • 80 г брашно
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ връзка магданоз
  • Сол и чесън на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Фасулът се измива, почиства се и се нарязва на ситно.
  2. Сварява се в подсолена вода и се претрива през цедка.
  3. Ситно нарязаният лук се задушава в малко вода заедно с брашното и червения пипер и се прибавя към пюрето ит фасула.
  4. Кашата се вари за няколко минути, подправя се със счукания чесън и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца зелен фасул гъби коприва брашно