Кашите са страхотен и много лесен начин да се заситим бързо, без след това стомахът да се натоварва.
Този вид ястия присъства неизменно в традиционната българска кухня, като всеки регион на страната има своите специфични начини на приготвяне, които включват най-вече различни продукти.
Днес ви представяме някои от по-известните видове каши, приготвяни от нашите предшественици. Те са растителни, не съдържат месо, но са хранителни заради животинските продукти в тях. Идеални са за топлите летни дни, когато ядем в малки количества.
Гъбена каша
Необходими продукти:
- 500 г гъби
- 100 мл бяло вино
- 80 г брашно
- 100 мл олио
- ½ лимон
- Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Гъбите се нарязват на ивици, посоляват се, заливат се с виното и 3 ч.ч. топла вода и се варят до омекване.
- В сгорещената мазнина се слага брашното и при непрекъснато бъркане се разрежда с гъбения бульон. Накрая се прибавят и гъбите.
- Кашата се вари на слаб огън 10-15 мин. и се сервира с поръсен отгоре черен пипер. Поднася се с малки резенчета лимон.
Каша от коприва
Необходими продукти:
- 800 г коприва
- 80 г масло
- 80 г брашно
- 70 г орехови ядки
- 2 яйца, твърдо сварени
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Изчистената и измита коприва се слага във вряща подсолена вода и се вари няколко минути, след което се стрива с дървена лъжица.
- Прибавя се брашното, размито в студена вода заедно със счуканите ореховите ядки.
- Кашата се вари 10 мин., изсипва се в тавичка, полива се с разтопеното масло и се украсява с резенчета от сварените яйца.
Каша от зелен фасул
Необходими продукти:
- 1 кг пресен зелен фасул
- 1 глава лук
- 80 г брашно
- 100 мл олио
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ връзка магданоз
- Сол и чесън на вкус
Начин на приготвяне:
- Фасулът се измива, почиства се и се нарязва на ситно.
- Сварява се в подсолена вода и се претрива през цедка.
- Ситно нарязаният лук се задушава в малко вода заедно с брашното и червения пипер и се прибавя към пюрето ит фасула.
- Кашата се вари за няколко минути, подправя се със счукания чесън и се поръсва със ситно нарязания магданоз.