В кухнята всеки има собствен стил на поведение - разгръща се, проявява творчесто и ентусиазъм (ако обича да готви, разбира се).
В бързината и прекалената амбиция за добрър краен резултат, често се появяват нелепи грешки, които могат да развалят всичко. Как да ги предотвратим ли? Когато ги разпознаем и държим в съзнанието си при следващото влизане в кухнята.
Затова ето някои от възможните проблеми, които могат да възникнат в процеса на готвене и как лесно да се справите с тях.
Не отмервате правилно брашното
Разбира се, винаги е много по-лесно да вкарате чаша в пакета с брашно, да я заравните с ръка и готово - точното количество за вашия кекс е отмерено. Да, ама не.
При директно загребване със съд в брашното рискувате да отмерите много повече, отколкото ви е нужно, тъй като този продукт има способността да се слепва.
Така печивата ви могат да изгубят лекотата и ефирността си, особено ако не пресеете брашното преди това.
За да избегнете тази неприятна ситуация, винаги използвайте лъжица, с която да напълните мерителния съд.
Не съобразявате как използвате блендера с горещи храни и напитки
Блендерът може да се превърне във взривоопасна бомба, ако забравите да махнете малката пластмасова капачка-предпазител, която се намира върху отвора на капака. Това важи единствено, ако използвате уреда за супи и други горещи храни и напитки.
Причината се крие в образуващото се от парата налягане, способно да избута предпазната тапа и да изхвърли цялото съдържание на блендера върху стените и плота в кухнята ви.
Най-лесният начин, с който да си спестите последващото двучасово чистене е да покриете отвора с кърпа, която хем ще намали налягането заради пропускливостта си, хем ще предотврати разплискването на течността навън.
Прекалено дълго месите тестото
В старанието си да смесите всички съставки за вашите печива добре, съществува опасността да постигнете обратния ефект - вместо пухкава питка например да получите жилава нейна версия.
Затова, когато видите, че продуктите вече са смесени, спрете.
Бързате да добавяте млечни продукти към горещи ястия
Често това се случва, когато сте нетърпеливи да застроите супата, за да я поднесете на масата. Резултатът е нищо повече от плуващи парцалчета белтък или бучици от пресечено мляко.
За да стане фина застройка, трябва да проявите малко търпение. Изчакайте супата поне 15 мин. да си почине, след което много внимателно и с непрекъснато бъркане прибавете млечно-яйчената смес (или каквато друга на млечна основа сте си намислили).
Това е начинът яйцето да се сготви равномерно и да се слее със супата, а не да остане като отделна част от нея.