Тиквичките са лятна класика, която присъства на всяка трапеза. Пърженето им обаче е трудоемко и отнема доста време край котлона, а на финала, колкото и да са вкусни, ги хапваме с гузна съвест, защото не са никак здравословни.
Същият хрупкав ефект можете да постигнете и ако ги изпечете във фурната, стига да следвате изпитаната ми рецепта. В нея мазнина почти не присъства, подготовката е бърза, а самото приготовление не отнема повече от 30 минути. На финала ще бъдете очаровани от златистата коричка и гарантирано ще повторите рецептата.
Необходимите продукти са:
- 3 броя средни по размер тиквички
- 5 пълни с.л. бяло брашно
- 5 пълни с.л. царевично брашно
- 2 яйца размер L
- 1 с.л. сух риган
- 20 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Първата стъпка е да измиете и почистите тиквичките от опашките. Нарежете ги на равномерни лентички с дебелина около половин - един см.
Пресейте двата вида брашна през сито и ги смесете в купа. Към тях добавете ригана, сол и пипер на вкус. Размесете добре.В друга купа разбийте леко с вилица двете яйца.
Парченцата тиквички се овалват първо в яйчената смес, а после в микса от брашна. Изтупват се от излишното количество брашно и се нареждат на малко разстояние едно от друго в тава, предварително застлана с хартия за печене.
Важен съвет - ако разполагате с малко време и искате да съкратите значително процедурата по овалването на тиквичките, можете да използвате хитър трик. Сместа от брашната и подправките сложете в малка тенджерка с капак. След като оваляте тиквичките в яйчената смес, ги изсипете в тенджерата. Затворете капака. Хванете здраво за дръжките и разклатете енергично няколко пъти, докато всички парченца се отупат равномерно.
Загрейте фурната на 200 градуса с включен вентилатор. Непосредствено преди да сложите тиквичките да се пекат, ги напръскайте със зехтин. Можете да ползвате готов спрей или пък да си помогнете със силиконова четка.
Печете 30 минути, като на 15-та минута извадете тиквичките и ги обърнете с помощта на щипка. Върнете обратно да се доизпекат.
Можете да сервирате с домашен чеснов сос с пресен копър.