За много готвачи маслото е сред основните съставки в кухнята и в това няма нищо изненадващо.
Да го имате постоянно пордъка у дома ще улесни живота ви многократно, тъй като с него може да печете, сотирате, да правите сосове, десерти или просто да го намажете на филийка. Не се обсъжда често обаче, че като всеки друг хранителен продукт, маслото също има способността да се разваля, затова е добре да знаете как да го съхранявате правилно.
Маслото, подобно на яйцата, е от онези храни, които изглежда, че ще останат свежи завинаги. Но щом се развалят, нещата истински могат да загрубеят. Затова, ако се чудите кой е най-добрият начин да използвате маслото възможно най-дълго време, без да навредите на себе си, значи сте на правилното място.
На плота или в хладилника
Задължително в хладилника. Дори да обичате маслото меко, така че да се размазва по-лесно върху препечената ви филийка, не го оставяйте на плота за дълго време. Да не забравяме, че това е животински продукт и има нужда от определена температура, за да остане годен за консумация.
Ако ви е необходимо меко масло, след като сте го извадили от хладилника, не бива да го държите извън него повече от 4 часа наведнъж. Светлината и въздухът ускоряват процеса на разваляне, така че е добре да сложите маслото в кутийка с капак, когато го държите на стайна температура.
Колко време е трайността на маслото
При правилно съхранение, тя е около месец. Уверете се, че хладилника ви поддържа температура между 3-5 градуса, което гарантира, че продуктите в него ще останат свежи, но не и замръзнали.
Ако сте купили по-голямо количество масло, замразете го спокойно. В камерата то може да издържи спокойно до 18 месеца.
Съдържанието на сол или мазнини в маслото влияят ли на по-дългия му живот
Принципно, солта служи като естествен консервант, ето защо това, което е с по-високо нейно съдържание ще издържи по-дълго. Същото важи и за мазнините. Гледайте те да са около 85-90%, за да си гарантирате "добър живот" на маслото у дома.