Няма по-вкусно от домашната лютеница, но когато сме изчерпали бурканите от мазето, а още не е дошло за направата на новата зимнина, често ни се похапва от тази вкуснотия, но нямаме. Има в магазина, но купешката не си е като онази, която си правим сами. Ето едно бързо решение за минимални количества лютеница, които да ни стигнат за ден-два-три.
Необходими продукти:
- 4-5 червени чушки
- 3-4 средни домата
- 4 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. кафява захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне:
- Чушките се почистват от семките и дръжките и се изпичат от всички страни на силно загрят тиган, чушкопек, плоча за печене или във фурната до получаване на черна, загоряла люспа.
- Слагат се в тенджера с похлупак, за да се задушат с цел по-лесно белене.
- След обелването на ципата се смилат в чопър, мелачка или се нарязват на много ситно.
- Доматите се настъргват на ренде и се сваряват в тенджера до изпаряване на водата и получаване на пюре.
- Загрява се добре един тиган, в него се излива зехтина и смлените печени чушки се запържват заедно с наситнения чесън за не повече от 3 мин.
- Слагат се захарта и оцета.
- Накрая се прибавя доматеното пюре и всичко се запържва на умерен огън за около 15 мин.
Да ви е сладко!