Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мързелива лютеница за нула време

Ако са ви свършили бурканите от миналата година, ето едно бързо решение

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Няма по-вкусно от домашната лютеница, но когато сме изчерпали бурканите от мазето, а още не е дошло за направата на новата зимнина, често ни се похапва от тази вкуснотия, но нямаме. Има в магазина, но купешката не си е като онази, която си правим сами. Ето едно бързо решение за минимални количества лютеница, които да ни стигнат за ден-два-три.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 4-5 червени чушки
  • 3-4 средни домата
  • 4 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 с.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

  1. Чушките се почистват от семките и дръжките и се изпичат от всички страни на силно загрят тиган, чушкопек, плоча за печене или във фурната до получаване на черна, загоряла люспа.

    Снимка: iStock by Getty Images

  2. Слагат се в тенджера с похлупак, за да се задушат с цел по-лесно белене.

    Снимка: iStock by Getty Images

  3. След обелването на ципата се смилат в чопър, мелачка или се нарязват на много ситно.
  4. Доматите се настъргват на ренде и се сваряват в тенджера до изпаряване на водата и получаване на пюре.
  5. Загрява се добре един тиган, в него се излива зехтина и смлените печени чушки се запържват заедно с наситнения чесън за не повече от 3 мин.
  6. Слагат се захарта и оцета.
  7. Накрая се прибавя доматеното пюре и всичко се запържва на умерен огън за около 15 мин.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън домати ябълков оцет червени чушки кафява захар