Есента, с уханния мирис на печени чушки, сладко от круши и тиква на фурна, чука на вратата. Сякаш не само цветът на есента е шарен, но и нейният аромат - такъв, какъвто го помним от нашите баби.
Тенденция в последните години сред хората от града е да бягат именно там - на село, било с малка градина на балкона, било със затваряне на зимнина (та дори да не е с продуктите от градината на баба), било с истинско бягство в малка селска къщичка, купена с парите, заради които са толкова забързани.
За тези, които все още нямат къща, или по различни причини не могат да притичват до любимо село в свободното си време, ще направим своеобразно пътуване дотам именно с идеи за зимнина, която всеки може да си приготви и в града. Не защото не може да си я купи с 5-минутна разходка до магазина, а защото насладата да хапнеш нещо, което сам си приготвил, е несравнима. А и защото готвенето е доказан метод за разтоварване след тежък ден пред компютъра.
Пригответе няколко ценни помощници в кухнята
Ако досега не сте се занимавали със зимнина, подходете отговорно и се сдобийте с няколко безценни помощници в кухнята, които може да използвате и след това (ще ви покажем лесни рецепти за лютеница, туршия, конфитюр и други изкушения).
Може да започнете с ръкохватки и ръкавици, за да не се окажете накрая с изгорели пръсти или цели ръце.
Подходящо за новаците в приготвянето на лютеница е да имат и хубава, голяма престилка, за да си спестят упорити петна по дрехите. Повечето баби, независимо дали става дума за зимнима или за ежедневно готвене, през годините на детството ни, носеха не само престилки, но цели пеньоари, предпазвайки дрехите си от изгаряне, изцапване и т.н.
Друг добър приятел на всеки кулинар са точилата за ножове, защото няма по-голям грях и страх сред тях от това ножът да не е остър. Не е нужно да сте спецове, достатъчно е да имате точило като на Vin Bouquet, чийто ергономичен дизайн и удобна дръжка обуславят бързо и лесно заточване на нужните ви инструменти само с няколко движения. Просто поставяте острието в съответния канал и издърпвате бавно в едната посока.
Ако разполагате с всичко това, може спокойно да пристъпите към приготвянето на зимнина. Ще започнем с лютеница, което ще е и първата рецепта от серията за зимнини, които ще ви покажем.
Лесна рецепта за лютеница
Като начало са ви необходими около 6-7 кг добре узрели домата, от които ще направите приблизително 2 кг доматено пюре. За това количество ще ви трябват и 10 кг чушки и 4 кг патладжан.
Повечето от вас вероятно знаят, че бабите нерядко добавяха сол и захар на вкус. Допитайте се до вашата баба за най-точната рецепта, за да се доближите до вкуса от детството. Ако нямате възможност, то за настоящата рецепта са ви необходими три чаени лъжица сол и една - захар, чаена чаша олио и супена лъжица черен пипер.
Доматите се измиват, обелват и се смилат с кухненски робот или с машинка за мелене на месо с по-ситната приставка. Това, ако си спомняте, е и вариантът на машинките, които редовно се ползваха при приготвянето на лютеница от повечето баби.
Ако все още нямате подобна, може да използвате и кухненски робот, като след това може да прецедите пюрето през гевгир, за да отстраните семките. Вариант е и да пасирате пюрето, ако са останали семки, но това би ви отдалечило от свещенодействието, което помним по отношение на лютеницата от нашите баби. Когато сте готови, изсипете в голяма тава и варете до гъсто доматено пюре.
Пиперът и патладжанът може да изпечете в чушкопек или на жар (което ще придаде типичния неустоим опушен аромат), на барбекю с дървени въглища или на скара, която да ползвате на балкона. След това зеленчуците се белят, оставят се да се отцедят и също се мелят с кухненски робот или с машинка за мелене на месо. Дали сместа ще е фино смляна, зависи от това каква консистенция на лютеницата искате.
Класиката с варене на лютеница на огнището в двора ще се наложи да заменим с варене на електрическа печка, но трябва да се отбележи, че сместа пръска много, затова е добре да имате голяма и дълбока тава с капак. Друг вариант е да разпределите сместа на по-малки количества и да варите на две места, но това пък усложнява процеса.
Кашата от смлени чушки и патладжан варете около 10 минути, като се постарайте да сте наблизо, за да я разбърквате. Идеята е да не загори и да промени вкуса си. Подходящо е да използвате алтернатива на добрите стари дървени лъжици, които трудно се измиваха. Става дума за бамбукови лъжици. Специално лъжиците на Pebbly са изработени от високоустойчив естествен бамбук, позволяващ ежедневна употреба в кухнята и се почистват много по-лесно от дървените.
А за да не стане цялата кухня в домати и лютеница, много удобно е да имате поставка за бъркалка. В зависимост от цвета на обзавеждането, може да си изберете различни варианти от Market.dir.bg - черна, червена, зелена, бяла и др.
Към сместа добавете вече сгъстеното доматено пюре и бъркайте още около 10 минути, а накрая добавете олиото и подправките, като оставите на котлона за още пет минути.
Остава ви само да изсипете лютеницата в бурканчета, които да кипнете в голяма тенджера.
Сигурно сте виждали бабите си да слагат хавлиена кърпа на дъното на съда, като целта е бурканчетата да не се счупят. Същото някои хора правят и при варенето на яйца за Великден.
Но да се върнем към рецептата. След като сте затворили здраво бурканите ги редите в тенджерата, наливате вода, колкото да ги покрие и варите още 15-ина минути. След като изпълните тези не трудни стъпки вашата лютеница е готова да дочака зимата.
Но преди това непременно я опитайте! Добър апетит!
В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.