Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Традиционни нашенски и други закуски за деца

Правилните вкусове и атрактивният външен вид ги правят неустоими за малчуганите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Българската кухня е известна със своите вкусни и питателни ястия, които са идеални както за възрастни, така и за деца. Когато става въпрос за детски закуски, има няколко класически опции, които ще се харесат на малчуганите поради техния вкус и често атрактивния им вид.

Баница:  Децата я обожават, защото тя е хрупкава, ароматна, с много вкусна плънка, а и могат да я хапнат с ръце без никой да им прави забележка. Сервирайте им я гореща с купичка кисело мляко да си топят.

Снимка: iStock by Getty Images

Кашкавалки: Друг любим специалитет на всички малчугани у нас, който е едновременно засищащ и много приятен на вкус за децата. Идеална е за поднасяне с чаша прясно мляко или топъл чай.

Чушка със сирене: Прави се лесно и комбинира два уникални продукта, чиито вкусове много добре се съчетават. Една чушка се измива, отрязва ѝ се капачето и ѝ се махат семките. Пълни се догоре със сирене.

Филия с лютеница и сирене: Също много привлекателна закуска, която започва да се превръща в малко позабравена класика от соц времената.

Филия с пастет и майонеза: Филиите се намазват с тънък слой краве масло, а отгоре и с пастет, и с майонеза. Слага им се по един кръгъл резен домат, посоляват се и се затоплят в предварително загрята фурна на 180 градуса за 3 или 5 мин.

Пържени филийки: Любимата на всички българи панирана в яйце закуска се харесва много и на малките. А пък хубавото ѝ е, че може да се поднесе, както със солена, така и със сладка гарнитура - сирене, кисело мляко, конфитюр или мед.

Снимка: iStock by Getty Images

Палачинки: Те също се комбинират със същите неща, които посочихме и при пържените филийки, но при тях могат да се използват още и течен шоколад, заквасена сметана, както и смес от мед и орехи.

Елда в прясно мляко: Сварете елдата според инструкциите на опаковката, отцедете я от водата и я накиснете в студено или топло прясно мляко. Можете да подправите и с малко мед.

Малка хитрост: Ако сте приготвили кроасани за закуска, пробвайте да ги сложите във фурната на най-горната степен и ги запечете за няколко минути. Резултатът много се харесва на децата, защото така обикновеното френско лакмоство добива хрупкава коричка, а пък шоколадът, или какъвто друг и да е пълнежът, приятно се разтопява.

За настинка: Много ефикасно лекарство, особено за болно гърло, което е и много вкусно за децата. Смесват се 1 ч.л. зехтин, 20 мл домашна ракия и 1-2 с.л. мед. Всичко това се разбърква много добре до получаване на гъста хомогенна смес и се дава на детето да си го похапне с чаена лъжичка.

Снимка: iStock by Getty Images

Да завършим с една класика: Не можем да пропуснем попарата като вариант за детска закуска. Ароматът на залятите с гореща вода начупени парчета хляб, краве сирене и масло е неустоим и лесно събужда апетита. А в същото време тази традиционна нашенска гозба дава на малчуганите нужната енергия за през деня. В някои краища добавят и 1-2 супени лъжици червено вино за здраве и румени бузки.

 

Дайте оценка:

Тагове: палачинки баница вита баница чушки краве сирене кашкавал лютеница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче