Зехтинът е отличен начин за консервиране на различни видове месо, като това придава на продуктите един по-богат вкус и удължава тяхната трайност. Ако се чудите защо, въпреки че се поръчва много рядко, телешкият ви стек се приготвя толкова бързо и в ресторанта винаги имат от него, тайната е че най-често телешкото се съхранява потопено в зехтин. Така се избягва неговото замразяване и размразяване, но пък то може да бъде държано "под ръка" със седмици. Това е така, защото зехтинът спира достъпа на въздух до месото. И тъй като нито една от двете съставки е от най-евтините, цената на специалитетът е от най-високите в менюто на заведенията. Нека видим кои видове мръвки подлежат на подобен начин на съхранение.
Телешко: Нарязано във формата на пържоли или тънки резени и потопено в зехтин с добавени подправки като розмарин и черен пипер, то може да се съхранява в хладилника за няколко седмици. Идеално е за приготвяне на телешки стекове.
Свинско: Мариновано в зехтин с чесън и мащерка, свинското може да се съхранява в хладилника за около две седмици. Подходящо е за приготвяне на сандвичи, салати или като добавка към различни видове паста.
Патешко месо: Потопено в зехтин с добавени портокалова кора и звездовиден анасон, патешкото може да се съхранява в хладилника за месец или повече. Използвайте го, за да си направите вкусно магре с портокали и масло.
Пуешко филе: Мариновайте го в зехтин с лимон и розмарин и го приберете в хладилника. Месото може да се съхранява по този начин за около две седмици. Пуешкото филе е подходящо за приготвяне на сандвичи, салати или като основно ястие.
Пилешки бутчета: Мариновани в зехтин с добавени лимонов сок и розмарин, могат да се съхраняват в хладилника за две седмици.
Филета от риба: Потопени в зехтин с добавени лимонов сок и копър, те могат да се съхраняват в хладилника за около една седмица. Подходящи са за приготвяне на салати, сандвичи и сосове за паста, както и като основно ястие.