Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кисели краставички по френски - алтернатива на една класика

Да внесем малко финес в правенето на зимнина


Киселите краставички са се настанили трайно в българската кулинарна традиция. Използват се за не едно или две ястия, а през зимата са повече от подходящи за мезе към чашка ракия.

Тези хрупкави корнишони също са част и от френската кухня, допълващи вкуса на пастети, терини и меса и вписващи се чудесно в чиния с ароматни сирена. Подхождат си с предястия с пушена риба и се комбинират добре с дяволски яйца и сандвичи.

Днес ще ви обясним как да си приготвите сами кисели краставички по френски, като използвате най-малкия възможен сорт. Тук ги наричаме просто "бейби" краставички, въпреки че техните видове имат своето разнообразие. Един от тях носи специално звучащо наименование Parisienne cornichon de Bourbonne, по-известни в България просто като парижки корнишони. Техният размер достига едва 8-10 см, така че привличат и с атрактивния си външен вид.

За рецептата ще са ви необходими бял оцет, бял лук, чесън, пресен копър, черен пипер на зърна и дафинов лист. Стъпките, които трябва да следвате, не са никак сложни, така че ви предлагаме да започваме.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни бейби корнишони
  • ½ ч.ч. сол
  • 2 ч.ч. бял оцет
  • 2 ч.ч. вода
  • 1 с.л. бял лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, обелена и разполовена
  • 1 ч.л. пресен копър, нарязан
  • 1 и ½ ч.л. черен пипер на зърна
  • 2 дафинови листа
  • 2 зърна карамфил

Начин на приготвяне:

  1. Сложете краставиците в голяма купа и ги поръсете с ¼ ч.ч. плюс 2 с.л. сол. Разбъркайте с ръце.
  2. Подредете ги върху кухненска хартия или кърпа, за да може солта да отнеме влагата им. Оставете да престоят 90 мин., след което ги изплакнете обилно.
  3. Стерилизирайте два буркана от 500 мл заедно с капачките. Дръжте ги горещи до момента на пълнене.
  4. В тенджера сложете оцета, водата и останалите 2 с.л. сол да заврат на средно висока температура.
  5. Разпределете лука, чесъна, копъра, зърната черен пипер, карамфила и дафиновите листа между двата стерилизирани буркана.
  6. Подредете след това в тях и краставичките, като оставите около 1 см разстояние до ръба на бурканите.
  7. Напълнете ги с горещата марината. В тази стъпка също внимавайте да не препълвате бурканите. Трябва да остане приблизително 1/2 см празно пространство до ръбовете им.
  8. Потупайте бурканите, за да изкарате евентуално появилите се въздушни мехурчета, завинтете капачките и ги варете в продължение на 10 мин. в тенджера с вряща вода.
  9. Охладете готовите буркани и ги съхранявайте на хладно и тъмно място поне три-четири седмици преди да ги отворите и опитате.

Дайте оценка:

Тагове: кисели краставички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче