Киселите краставички са се настанили трайно в българската кулинарна традиция. Използват се за не едно или две ястия, а през зимата са повече от подходящи за мезе към чашка ракия.
Тези хрупкави корнишони също са част и от френската кухня, допълващи вкуса на пастети, терини и меса и вписващи се чудесно в чиния с ароматни сирена. Подхождат си с предястия с пушена риба и се комбинират добре с дяволски яйца и сандвичи.
Днес ще ви обясним как да си приготвите сами кисели краставички по френски, като използвате най-малкия възможен сорт. Тук ги наричаме просто "бейби" краставички, въпреки че техните видове имат своето разнообразие. Един от тях носи специално звучащо наименование Parisienne cornichon de Bourbonne, по-известни в България просто като парижки корнишони. Техният размер достига едва 8-10 см, така че привличат и с атрактивния си външен вид.
За рецептата ще са ви необходими бял оцет, бял лук, чесън, пресен копър, черен пипер на зърна и дафинов лист. Стъпките, които трябва да следвате, не са никак сложни, така че ви предлагаме да започваме.
Необходими продукти:
- 1 кг пресни бейби корнишони
- ½ ч.ч. сол
- 2 ч.ч. бял оцет
- 2 ч.ч. вода
- 1 с.л. бял лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, обелена и разполовена
- 1 ч.л. пресен копър, нарязан
- 1 и ½ ч.л. черен пипер на зърна
- 2 дафинови листа
- 2 зърна карамфил
Начин на приготвяне:
- Сложете краставиците в голяма купа и ги поръсете с ¼ ч.ч. плюс 2 с.л. сол. Разбъркайте с ръце.
- Подредете ги върху кухненска хартия или кърпа, за да може солта да отнеме влагата им. Оставете да престоят 90 мин., след което ги изплакнете обилно.
- Стерилизирайте два буркана от 500 мл заедно с капачките. Дръжте ги горещи до момента на пълнене.
- В тенджера сложете оцета, водата и останалите 2 с.л. сол да заврат на средно висока температура.
- Разпределете лука, чесъна, копъра, зърната черен пипер, карамфила и дафиновите листа между двата стерилизирани буркана.
- Подредете след това в тях и краставичките, като оставите около 1 см разстояние до ръба на бурканите.
- Напълнете ги с горещата марината. В тази стъпка също внимавайте да не препълвате бурканите. Трябва да остане приблизително 1/2 см празно пространство до ръбовете им.
- Потупайте бурканите, за да изкарате евентуално появилите се въздушни мехурчета, завинтете капачките и ги варете в продължение на 10 мин. в тенджера с вряща вода.
- Охладете готовите буркани и ги съхранявайте на хладно и тъмно място поне три-четири седмици преди да ги отворите и опитате.