Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бърза скумрия на грил тиган

Поднесете с гарнитура по избор

10’ Подготовка
10’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 цели скумрии, почистени и измити (размразени, ако са били замразени)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 лимон (за резенчета и сок)
  • 2-3 скилидки чесън
  • няколко стръка пресен магданоз
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сушен риган или мащерка (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете добре скумриите с кухненска хартия. Това ще помогне кожата да се запече равномерно, без да залепва по тигана.
  2. Направете няколко леки напречни разреза върху всяка риба от двете страни. Така топлината ще проникне по-добре, а подправките ще се разпределят равномерно.
  3. В купичка смесете зехтина, сока от половин лимон, ситно нарязания чесън и ригана. С помощта на четка или ръка намажете добре рибите отвътре и отвън. Поръсете със сол и черен пипер.
  4. Загрейте добре скарата или грил тигана. Намажете решетката с малко мазнина, за да предотвратите залепване.
  5. Поставете скумриите на скарата. Печете ги около 4-5 минути от всяка страна, като внимавате да не ги препечете. Кожата трябва да стане златиста и леко хрупкава, а месото - сочно.
  6. Поднесете със свеж магданоз, резенчета лимон и гарнитура по избор - зелена салата, варени картофи или пък малко гриловани зеленчуци

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън мащерка магданоз риган лимон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче