Необходими продукти:
- 2 цели скумрии, почистени и измити (размразени, ако са били замразени)
- 2 с.л. зехтин
- 1 лимон (за резенчета и сок)
- 2-3 скилидки чесън
- няколко стръка пресен магданоз
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. сушен риган или мащерка (по желание)
Начин на приготвяне:
- Подсушете добре скумриите с кухненска хартия. Това ще помогне кожата да се запече равномерно, без да залепва по тигана.
- Направете няколко леки напречни разреза върху всяка риба от двете страни. Така топлината ще проникне по-добре, а подправките ще се разпределят равномерно.
- В купичка смесете зехтина, сока от половин лимон, ситно нарязания чесън и ригана. С помощта на четка или ръка намажете добре рибите отвътре и отвън. Поръсете със сол и черен пипер.
- Загрейте добре скарата или грил тигана. Намажете решетката с малко мазнина, за да предотвратите залепване.
- Поставете скумриите на скарата. Печете ги около 4-5 минути от всяка страна, като внимавате да не ги препечете. Кожата трябва да стане златиста и леко хрупкава, а месото - сочно.
- Поднесете със свеж магданоз, резенчета лимон и гарнитура по избор - зелена салата, варени картофи или пък малко гриловани зеленчуци
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО