Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Карамелизираният лук, без който бургерите и пържолите не са същите

Вижте как да го приготвите като истински професионалисти


За да си направите перфектния карамелизиран лук, ще са ви необходими само три съставки - нарязан на полумесеци лук, мазнина и търпение.

Готвенето постепенно разгражда естествените му захари, така че той покафенява и става приятно мек, леко лютив и сладък на вкус. Освен търпение, процесът изисква зорко око, ако не искате накрая да се сдобиете с тиган, пълен с горчиви остатъци.

Какъв вид тиган да използвате

Големият чугунен тиган ще осигури постоянна равномерна топлина, но ако не разполагате с такъв, пробвайте някой с по-дебело дъно. Избягвайте дълбоките тенджери, тъй като те ще попречат на изпаряването на парите, а така лукът ще се задуши, вместо да се запържи.

Не се притеснявайте, че в началото тиганът ще изглежда препълнен. От топлината лукът ще намали обема си.

Как да направите карамелизиран лук

Разбъркването не е необходимо да се случва през цялото време, но трябва да сте близо до печката, за да наблюдавате процеса и да регулирате топлината, ако е необходимо.

Уверете се, че при бъркането стигате до дъното на тигана, тъй като при наличието на по-тънки парчета лук, е твърде вероятно да загорят, което ви гарантира горчив вкус.

След като лукът придобие махагоново кафяв цвят и консистенция на конфитюр, трябва да го деглазирате с малко вода или друга ароматна течност по ваш избор. Така ще освободите и последната ароматна частица на дъното на съда.

Вашият карамелизиран лук е готов за сервиране.

Как да го използвате

Въпреки че бавното готвене на карамелизирания лук изисква доза търпение, накрая ще бъдете възнаградени със сладка и леко пикантна ароматна бомба, която ще може да използвате по безброй начини.

Сложете лука в киш, дипове, домашни бургери и сандвичи. Поръсете с него пържолите или хапвайте като отделна гарнитура. Каквото и решение да вземете, няма да съжалявате.

Дайте оценка:

Тагове: лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче