За да си направите перфектния карамелизиран лук, ще са ви необходими само три съставки - нарязан на полумесеци лук, мазнина и търпение.
Готвенето постепенно разгражда естествените му захари, така че той покафенява и става приятно мек, леко лютив и сладък на вкус. Освен търпение, процесът изисква зорко око, ако не искате накрая да се сдобиете с тиган, пълен с горчиви остатъци.
Какъв вид тиган да използвате
Големият чугунен тиган ще осигури постоянна равномерна топлина, но ако не разполагате с такъв, пробвайте някой с по-дебело дъно. Избягвайте дълбоките тенджери, тъй като те ще попречат на изпаряването на парите, а така лукът ще се задуши, вместо да се запържи.
Не се притеснявайте, че в началото тиганът ще изглежда препълнен. От топлината лукът ще намали обема си.
Как да направите карамелизиран лук
Разбъркването не е необходимо да се случва през цялото време, но трябва да сте близо до печката, за да наблюдавате процеса и да регулирате топлината, ако е необходимо.
Уверете се, че при бъркането стигате до дъното на тигана, тъй като при наличието на по-тънки парчета лук, е твърде вероятно да загорят, което ви гарантира горчив вкус.
След като лукът придобие махагоново кафяв цвят и консистенция на конфитюр, трябва да го деглазирате с малко вода или друга ароматна течност по ваш избор. Така ще освободите и последната ароматна частица на дъното на съда.
Вашият карамелизиран лук е готов за сервиране.
Как да го използвате
Въпреки че бавното готвене на карамелизирания лук изисква доза търпение, накрая ще бъдете възнаградени със сладка и леко пикантна ароматна бомба, която ще може да използвате по безброй начини.
Сложете лука в киш, дипове, домашни бургери и сандвичи. Поръсете с него пържолите или хапвайте като отделна гарнитура. Каквото и решение да вземете, няма да съжалявате.