Лимоновият дресинг е подходящ не само за салати, но и за овкусяване на морски дарове и риба. Идеален е за ципура и лаврак, а ако се добави към прясно сварени зеленчуци, си става идеална гарнитура. От дори един лимон човек получава почти цялата доза витамин С, необходима за деня. В него се съдържа и витамин В6, който подпомага имунната и нервната система и превръщането на храната в енергия. Богат е и на магнезий и калий, като по този начин осигурява нормална функция на сърцето, мускулите, нервите и поддържа кръвното в стабилни граници.
Зехтинът от своя страна е мощен антиоксидант и се бори с лошия холестерол. Предпазва от сърдечни заболявания, както и намаля риска от получаване на инсулт. Има и противовъзпалително действие. Успешно се бори с бактериите, които причиняват стомашни язви и рак на стомаха. В комбинация с рибено масло пък, силно се увеличава ефектът му върху болките в ставите и подуванията от ревматоиден артрит.
Необходими продукти:
- Настърганата кора от 1 лимон
- Сока от 1 лимон
- 30 г горчица
- 100 г зехтин
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- В една купа смесете кората и сока от лимона, както и горчицата.
- Без да спирате да бъркате, налейте зехтина бавно и на тънка струйка. Ако сместа стане прекалено гъста, можете да добавите 1-2 с.л. вода.
- Добавете сол и черен пипер и оставете настрана за поне 10 мин.