Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се прави сос "Морне"

Тази разновидност на бешамела придава допълнителна нотка на всяко ястие

Сосът "Морне" е нищо по-различно от "Бешамел", но с малка добавка - сирене "Грюер", кръстено на швейцарския град, където е създадено. Сходно е на вкус със сиренето "Ементал", но е малко по-мазно и с по-малко дупки.

В магазините се предлагат няколко вида "Грюер", като съществуват и много негови френски вариации, тъй като французите толкова са го харесвали навремето, че са се опитали да си го присвоят като свое изобретение. Не че и френските варианти са лоши - даже напротив. Но е добре да се знае, че на опаковката на оригиналните сирена с това име се поставя щампа, която обазначава, че те са произведени в Швейцария.

Ето как се приготвя и соса: 

Необходими продукти:

  • 100 г масло
  • 100 г брашно
  • 1 л прясно мляко
  • 50 г сирене "Грюер", настъргано
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • 3 жълтъка

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте тенджера на среден огън и добавете маслото. Оставете да се разтопи.
  2. Добавете брашното и бъркайте докато то се смеси с маслото и се получи гъста смес.
  3. Добавете млякото на порции и бъркайте постоянно докато сосът започне да къкри.
  4. Свалете тенджерата от котлона и добавете сол, черен пипер, индийско орехче, сиренето "Грюер". Добавете жълтъците като не спирате да бъркате.
  5. Залейте с така получения сос вашата лазаня, мусака или друго ястие, а после запечете във фурна до златисто и сервирайте.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол черен пипер яйца бяло брашно прясно мляко индийско орехче

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче