Сосът "Морне" е нищо по-различно от "Бешамел", но с малка добавка - сирене "Грюер", кръстено на швейцарския град, където е създадено. Сходно е на вкус със сиренето "Ементал", но е малко по-мазно и с по-малко дупки.
В магазините се предлагат няколко вида "Грюер", като съществуват и много негови френски вариации, тъй като французите толкова са го харесвали навремето, че са се опитали да си го присвоят като свое изобретение. Не че и френските варианти са лоши - даже напротив. Но е добре да се знае, че на опаковката на оригиналните сирена с това име се поставя щампа, която обазначава, че те са произведени в Швейцария.
Ето как се приготвя и соса:
Необходими продукти:
- 100 г масло
- 100 г брашно
- 1 л прясно мляко
- 50 г сирене "Грюер", настъргано
- сол
- черен пипер
- индийско орехче
- 3 жълтъка
Начин на приготвяне:
- Загрейте тенджера на среден огън и добавете маслото. Оставете да се разтопи.
- Добавете брашното и бъркайте докато то се смеси с маслото и се получи гъста смес.
- Добавете млякото на порции и бъркайте постоянно докато сосът започне да къкри.
- Свалете тенджерата от котлона и добавете сол, черен пипер, индийско орехче, сиренето "Грюер". Добавете жълтъците като не спирате да бъркате.
- Залейте с така получения сос вашата лазаня, мусака или друго ястие, а после запечете във фурна до златисто и сервирайте.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО