Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се прави салата "Капрезе" с босилеково олио

Изпробвайте една малко по-вкусна версия на класическата рецепта

2’ Подготовка
10’ Време за готвене
1 Порции
1 Трудност

Обикновено правим салатата капрезе с резени от розов домат, а върху тях редим прясна моцарела на филийки. Гарнираме с малко песто и зехтин и сме готови. Днес обаче ще ви предложим един по-различен и "засукан" вариант на италианската класика.

Относно домата:

На първо място, необходимо е да обелим домата. За тази цел хората са измислили много лесен метод. Първо, необходимо е да кипнем около литър вода в една тенджера. Махаме дръжката на домата с помощта на нож, а на нейното място разрязваме ципата му на кръст. Потапяме го във водата за около 20 секунди или докато кожата му започне леко да се отлепя на мястото на разреза. След това правим бърза "шокова терапия" като преместваме домата от врящата вода в купа със студена вода и кубчета лед.

После е много лесно да го обелим. Като сме готови, прехвърляме домата в една чиния върху пласт кухненска хартия и я увиваме със стреч фолио. Оставяме в хладилника за 30-40 минути, за да се охлади добре.

Да си направим босилеково олио:

В същата тенджера с вряща вода потапяме листа от пресен босилек за около 5 секунди. Вадим ги и ги прехвърляме в другата купа - онази за ледената баня. Само че този път трябва да вземем цедка, която да използваме за да потопим листата в ледената вода. Леко смачкваме босилека, за да изцедим излишната влага.

Слагаме билката в кухненски робот и добавяме 200 мл зехтин. Миксираме продължително, за да получим възможно най-хомогенната смес.

Отново трябва да използваме цедката, но този път застлана с парче тензух. Слагаме я върху подходяща купа и прецеждаме сместа с босилека. Притискаме с лъжица, за да отцедим цялата мазнина в купата. Пресипваме босилековото олио в стъклено шише с капачка и го прибираме в хладилника. От посочените количества би трябвало да ни се получат около 150 грама от тази благинка.

Да сглобим салатата:

В подходяща купа разполовяваме домата и го поливаме с малко балсамов крем и с подхвърляне смесваме двете съставки. Слагаме в чинията, в която ще сервираме, а после действаме по същата процедура и с разрязаното на две топче моцарела.

Сервираме с украса от рукола и поливаме с малко от босилековото олио. Поръсваме със солта и черния пипер.

Необходими продукти:

  • 30 г босилек
  • 200 г зехтин
  • 1 домат
  • 250 г моцарела, сурова
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. балсамов крем
  • листа рукола

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер рукола домати моцарела пресен босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче