Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да запазите деликатността на калмарите след термична обработка

Не превръщайте този деликатес в гума


Калмарите са деликатен морски дар, който изисква внимателно готвене, за да се избегне неприятната текстура на гума. Основната трудност при приготвянето на калмари е свързана с тяхната структура - ако не се готвят правилно, те могат лесно да станат твърди и жилави. За да постигнем крехки и вкусни калмари, е важно да следваме няколко ключови стъпки в подготовката и готвенето.

Подготовка на цели калмари

Първата стъпка към успешното приготвяне на калмари е правилната им подготовка. Те трябва да бъдат добре почистени, като се премахнат вътрешностите, главата и ципата, която се намира отвън и отвътре на тялото. След това се нарязват на кръгчета или се оставят цели, в зависимост от рецептата.

За да се избегне жилавата текстура, някои готвачи препоръчват калмарите да се накиснат в прясно мляко за около час преди готвене. Така месото им се омекотява.

Температура и време на готвене

Ключов момент при готвенето на калмари е контролът върху времето и температурата. Този морски деликатес трябва да се готви или много бързо на висока температура, или много бавно на ниска температура.

Ако това се случи за повече от 2-3 минути на висока температура, ще започнат да стават жилави. За да се приготвят по-бързо, могат да се запържат на силно загрята мазнина или да се сготвят на грил за кратко време.

Ако предпочитате бавно готвене, калмарите могат да се оставят да къкрят в сос или бульон на ниска температура за 30-40 минути, до готовност.

Снимка: iStock by Getty Images

Мариноване

Мариноването на калмари преди готвене е още една техника, която може да помогне за запазването на тяхната крехкост. Марината с киселинни съставки като лимонов сок или оцет помага за разграждане на протеините в месото и предотвратява жилавостта.

Калмарите могат да се мариноват за 30 минути до 1 час, но не повече, за да не станат прекалено меки и да изгубят структурата си.

Правилно нарязване

Начинът на нарязване на калмарите също играе роля в крайния резултат. Тънките резени или кръгчета позволяват по-равномерно и бързо готвене, което намалява риска от преготвяне и жилавост.

Ако калмарите се готвят цели, те трябва да бъдат леко разрязани по дължината, за да се предотврати свиване по време на готвене.

Постепенно добавяне на сол

Важно калмарите да не се солят прекалено рано, защото солта извлича влагата от тях и може да допринесе за жилавостта им. Най-добре е солта да се добавя накрая на готвенето, или дори след като калмарите са вече приготвени.

Дайте оценка:

Тагове: калмари

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче