Мекият вкус на пресния лук придава на всяка салата и ястие допълнителна свежест и лека лютивост, които идеално допълват вкусовете. Проблемът тук обаче е в неговата трайност, която съвсем не е толкова голяма, колкото би ни се искало. Затова нека видим как бихме могли да удължим живота на зеления лук, благодарение на правилното му съхранение.
От магазина до вкъщи
Преди младият лук да стигне до дома ви, е добре да следвате тези няколко стъпки, за да бъде той с чудесни вид и вкус:
- Купувайте само пресни стръкчета със стегнати зелени пера и добра външност;
- Внимателно ги занесете вкъщи, като се стараете да не пречупвате зелената им част;
- Не изрязвайте долната част с коренчетата на лука, когато го измивате и нямате намерение да го готвите веднага;
- Осигурете му влага, като потопите стръкчетата във вода. Така ще предотвратите увяхването на зелените им пера;
- Не оставяйте лука на прекалено студено, тъй като има вероятност да измръзне.
Как правилно да съхранявате зеления лук
Метод 1: Във вода на перваза на прозореца
Да, точно така, не сте прочели грешно. Може да се изненадате, но младият все още лук се чувства също толкова добре на стайна температура, колкото и старият. Но за разлика от него, зеленият се нуждае от вода, за да остане свеж. Единственото, което трябва да направите е да сложите младия лук в буркан с коренчетата надолу, да го напълните с около два пръста вода и да го оставите на светло място в кухнята, най-добре на перваз на прозорец. На всеки няколко дни сменяйте водата или добавяйте нова, ако е необходимо, а така лукът ще остане не само свеж, но и ще продължава да расте.
Метод 2: Във вода и в хладилника
Този начин е много подобен на първия, с тази разлика, че когато поставите лука в буркана с водата, е добре да покриете зелената му част с найлонов плик, който да закрепите към стъкления съд с гумен ластик. Така лукът ще е покрит изцяло, а влагата ще му помогне да остане свеж за по-дълго време.
Може да сложите буркана на някой от рафтовете в хладилника или на вратата му.
Метод 3: Във влажна кухненска хартия в хладилника
Този начин също е лесен и не изисква кой знае какви усилия.
Навлажнете няколко парчета кухненска хартия. Направете го като я напръскате, а не я поставяте директно под струята на чешмата, защото прекалената влажност може да ускори процеса на гниене на лука.
Увийте го в хартията, приберете го в найлонов плик и оставете в хладилника.
Навлажнете хартията отново, ако се наложи.