Пилешките хапки, флейки, пръчици са любимо ястие на малки и големи. Мнозина си мислят, че съвършената им хрупкава коричка може да бъде постигната единствено и само с пържене, а за него знаем, че е изключително нездравословно, че дори и токсично. Предлагам ви лесна алтернатива, с която ще успеете да впечатлите всички у дома, а за направата на хрупкавите флейки ще ползвате само няколко капки мазнина.
Необходимите продукти са:
- 1 кг пилешко филе
- 4 с.л. кисело мляко
- 3 с.л. майонеза
- 400 г корнфлейкс
- сол
- черен пипер
- зехтин
Първата стъпка е да измиете месото, ако желаете. Експертите са на противоположни мнения по този въпрос. Някои смятат, че миейки месото, разпръскваме бактерии из цялата кухня, което е предпоставка за истинска опасност. Те казват, че всички патогенни организми така или иначе умират по време на термичната обработка. Други пък са на мнение, че е добре все пак месото да бъде измито, а след това подсушено с домакинска хартия.
Филетата се нарязват на що-годе равномерни флейки, с дебелина около 2 см. Слагат се в дълбока купа.
Към тях се добавят киселото млякото, майонезата и черен пипер на вкус. Разбъркват се добре, така че сместа да се разпредели равномерно по всички парчета. Благодарение на киселото мляко и майонезата месото на финала става значително по-крехко.
Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник. Добре е месото да престои така поне 1 час. Може и повече.
Корнфлейксът се смила в блендер, но не твърде ситно. Стремете се да има и по-едри парченца, за да се създаде още по-голямо усещане за хрупкавост.
Смляната панировка се изсипва в дълбока купичка и се смесва със сол на вкус.
Вече маринованите флейки се отупват една по една в корнфлейкса, така че да полепне от всички техни страни.
Нареждат се на малко разстояние една от друга в тава, предварително застлана с хартия за печене.
На финала се поливат с изключително тънка струйка зехтин отгоре.
Пекат се в предварително загрята на горен и долен реотан фурна на 200 градуса около 25 минути или до приятен златист загар.
Ако желаете, можете да ги поднесете с домашен чеснов сос. За него са ви необходими: 2 с.л. кисело мляко, 3 с.л. майонеза, 1 скилидка чесън, 2-3 стръка копър.Млякото и майонезата се разбират до хомогенност. Към тях се добавят пресованият чесън и накълцаният копър. Воала!