Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да приготвим хрупкави пилешки флейки без пържене

И да останат сочни отвътре

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Пилешките хапки, флейки, пръчици са любимо ястие на малки и големи. Мнозина си мислят, че съвършената им хрупкава коричка може да бъде постигната единствено и само с пържене, а за него знаем, че е изключително нездравословно, че дори и токсично. Предлагам ви лесна алтернатива, с която ще успеете да впечатлите всички у дома, а за направата на хрупкавите флейки ще ползвате само няколко капки мазнина.

Необходимите продукти са:

  • 1 кг пилешко филе
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 3 с.л. майонеза
  • 400 г корнфлейкс
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин

Първата стъпка е да измиете месото, ако желаете. Експертите са на противоположни мнения по този въпрос. Някои смятат, че миейки месото, разпръскваме бактерии из цялата кухня, което е предпоставка за истинска опасност. Те казват, че всички патогенни организми така или иначе умират по време на термичната обработка. Други пък са на мнение, че е добре все пак месото да бъде измито, а след това подсушено с домакинска хартия.

Филетата се нарязват на що-годе равномерни флейки, с дебелина около 2 см. Слагат се в дълбока купа.

Снимка: Ивайла Тодорова

Към тях се добавят киселото млякото, майонезата и черен пипер на вкус. Разбъркват се добре, така че сместа да се разпредели равномерно по всички парчета. Благодарение на киселото мляко и майонезата месото на финала става значително по-крехко.

Снимка: Ивайла Тодорова

Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник. Добре е месото да престои така поне 1 час. Може и повече.

Корнфлейксът се смила в блендер, но не твърде ситно. Стремете се да има и по-едри парченца, за да се създаде още по-голямо усещане за хрупкавост.

Снимка: Ивайла Тодорова

Смляната панировка се изсипва в дълбока купичка и се смесва със сол на вкус.

Вече маринованите флейки се отупват една по една в корнфлейкса, така че да полепне от всички техни страни.

Снимка: Ивайла Тодорова

Нареждат се на малко разстояние една от друга в тава, предварително застлана с хартия за печене.

Снимка: Ивайла Тодорова

На финала се поливат с изключително тънка струйка зехтин отгоре.

Пекат се в предварително загрята на горен и долен реотан фурна на 200 градуса около 25 минути или до приятен златист загар.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ако желаете, можете да ги поднесете с домашен чеснов сос. За него са ви необходими: 2 с.л. кисело мляко, 3 с.л. майонеза, 1 скилидка чесън, 2-3 стръка копър.Млякото и майонезата се разбират до хомогенност. Към тях се добавят пресованият чесън и накълцаният копър. Воала!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер пилешко майонеза

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче