Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Изкуството на традиционната българска овчарска салата

Как правилно да си я приготвим, за да е максимално вкусна и свежа

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Овчарската салата е класическо и обичано ястие в България, което се състои от пресни зеленчуци, сирене, месо и подправки. Въпреки че приготвянето ѝ изглежда просто, постигането на перфектния баланс на вкусове изисква известно майсторство.

Снимка: iStock by Getty Images

За съставките:

Използвайте висококачествени пресни продукти, тъй като те значително допринасят за крайния вкус на салатата. За зеленчуците изберете зрели домати, хрупкава краставица, червена чушка и червен лук. За месото изберете качествена шунка, а сиренето пък трябва да си е нашенско бяло, саламурено. Някои я правят с френски и други сирена, но така се губи традиционният вкус.

Яйцата е желателно да са домашни и трябва да са твърдо сварени. Гъбите могат да бъдат задушени в масло или такива от буркан, но и в двата случая не прекалявайте с количеството. 4-5 гъбки на порция са достатъчни. По повод чушките - салатата става по-вкусна с печени чушки от буркан.

Снимка: iStock by Getty Images

Нарязването:

Начинът, по който нарязвате съставките, може значително да повлияе на цялостното усещане при консумирането на овчарската салата. Ето няколко съвета: 

  • Доматите трябва да бъдат нарязани на едри кубчета, за да запазят формата си и да не се смачкат под тежестта на другите съставки.
  • Краставиците трябва да се нарежат на продълговати тънки парчета, за да са хрупкави при всяка хапка.
  • Чушката трябва да бъде нарязана на дълги и тесни лентички, така че да се разпредели равномерно във всяка порция. 2-3 такива парчета на порция стигат.
  • Лукът е най-добре да се нареже на тънки филийки или полукръгчета, за да се избегне прекалено силния му аромат, който може да надделее над останалите съставки.
  • Шунката се нарязва на кубчета с еднакъв размер.
  • Сиренето трябва да се настърже или натроши на малки парченца, които лесно се смесват с останалите продукти.
  • Яйцата е най-добре да бъдат нарязани на четвъртини, за да се види жълтъка, който придава много красив вид на салатата.

Как се овкусява:

Този процес добавя дълбочина на вкуса и помага за обединяването на всички съставки в нещо уникално. Слагат се равни части олио и оцет, сол, черен пипер и натрошено сирене.

Сглобяване на салатата:

След като всичко е нарязано правилно, е време да се направят порциите. На дъното на всяка купа или чиния се слага слой от доматите. Идва ред на краставицата, последвана от лука. Отгоре се слагат парчетата шунка и гъбите. Смесват се олиото, оцета, солта и черния пипер и се изливат върху останалите продукти. Троши се сиренето и отгоре му се слагат ивиците печена чушка. Отстрани се реди разрязаното яйце, така че да се вижда добре. Резенчетата се подреждат симетрично в краищата на купата. На върха между чушките се забожда стръкче пресен магданоз за украса.

Снимка: iStock by Getty Images

Съвети за сервиране:

Традиционно овчарската салата се поднася студена, така че оставете я да престои поне 30 мин. в хладилника. Това също ще помогне да се предотврати омекването на пресните зеленчуци. Всяка порция се поднася подредена, по начина, описан по-горе, за да е красива и всеки на трапезата да има удоволствието сам да си я разбърка. Разбира се, поднасят се и допълнително олио, оцет, сол и черен пипер, за да могат всички да си я доувкусят при нужда.

Снимка: iStock by Getty Images

Още идеи:

  • Винаги можете да добавите и 2-3 маслини към овчарската салата.
  • Ако сте любители на царевицата, 1 с.л. от нея също може да се смеси с продуктите, тъй като тя се съчетава добре с краставиците и доматите.
  • Могат да се включат и няколко резенчета кашкавал към всяка порция.

Приготвянето на перфектната овчарска салата изисква внимание към детайла, от избора на пресни и хрупкави краставици и домати, та чак до внимателното им нарязване и редене. И не забравяйте да предложите и добре изстудена ракийка. Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер олио червен лук домати краставици оцет краве сирене кашкавал шунка маслини гъби царевица овчарска салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче