Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Готвенето на пара е полезно и по-лесно от всякога

Готвенето на пара приготвя храната така, че тя да запази своите качества, натурален вкус и хранителни вещества. С този метод може да готвите почти всичко - месо, зеленчуци, риба, кнедли, дори яйца.

За да получите нужния резултат, не е задължително да имате специален уред за готвене на пара, освен ако не искате да боравите с няколко продукта наведнъж. Вместо това, може да изберете от лесните за прилагане у дома варианти, без да се налага да инвестирате твърде много в скъпа техника. Преди да ви разкрием кои са те, вижте две правила, които е добре да имате предвид, ако за първи път ще готвите на пара.

Първо - никога не препълвайте уреда или съда, в който ще приготвяте храната, защото съществува опасност да остане сурова, а и обратното - да бъде преварена. Второ - добавяйте продуктите само, когато водата вече е завряла. Не е фатално да го направите и по-рано, но тогава рискувате да се сдобиете с неравномерно сготвена храна.

А сега, нека видим какви са вариантите за готвене на пара у дома с почти подръчни материали.

Метална кошница за готвене на пара/Гевгир

Важното тук е да имате съд, който пропуска топлината и е издръжлив на висока температура. На пазара лесно ще откриете специални метални кошници за целта, но те са лесно заменими, в случай че имате подходящ гевгир, който трябва да отговаря на описанието в първото изречение.

Да не забравяме, че ще ви е необходима дълбока тенджера, в която водата ще ври спокойно и няма да докосва готвещите се на пара продукти в кошницата.

Решетка за охлаждане

Решетката, която използвате за охлаждане на своите печива, в случая може да приеме още една допълнителна роля в кухнята. Важно е да отбележим, че с този метод ви съветваме да готвите само зеленчуци.

В случая ще ви е необходим голям тиган с вода, колкото по-дълбок, толкова по-добре, широк капак и решетка за охлаждане. Трябва да сте наясно, че капакът няма да прилепне плътно върху съда, което не бива да ви притеснява. Като по магически начин зеленчуците ще се сготвят идеално.

Бланширане

Бланширането технически не е задушаване, но все пак е вариант, ако готвите в оскъдно оборудвана кухня. За целта ще ви е необходима достатъчно голяма тенджера, която да позволи на зеленчуците да се движат свободно във водата, докато се варят.

Напълнете я с подсолена вода и я оставете да заври. Междувременно, в друг подходящ съд, сипете ледена вода, за да спрете процеса на готвене, когато извадите горещите зеленчуци.

На повечето от зеленчуците са им необходими само от 1 до 3 минути, преди да бъдат готови за шокиране в ледената вода. Ако няма да прилагате този метод обаче, извадете ги малко по-рано, тъй като те ще продължат да се готвят и извън тенджерата.

Дайте оценка:

Тагове: моркови броколи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче