Винегретът се използва основно като дресинг за салати, но може да има и много други приложения в кухнята. Тъй като съдържа мед и горчица, с него можем да овкусим пилешки хапки или друго пилешко месо, печено козе сирене с орехи, различни видове печена риба, та дори и свински ребра.
Можем да го сервираме и в купичка под формата на сос за топене на чипсове, брускети или хапки. Става и за овкусяване на препечени филийки за сандвич. Много е подходящ и за гриловани зеленчуци.
Преди да видите рецептата, разгледайте няколко любопитни съвета, за да приготвите винегрета като истински професионалист.
А сега, нека видим какво ще е нужно.
Необходими продукти:
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 70 мл ябълков или винен оцет
- сол
- черен пипер
- 100 мл зехтин
- 200 мл олио
Начин на приготвяне:
- Смесваме горчицата, оцета, солта и черния пипер в дълбока купа и ги разбъркваме добре.
- Докато още бъркаме, наливаме всичкия зехтин на тънка струйка.
- По същия начин добавяме и олиото. Него можем да заместим изцяло със зехтин, но трябва да знаем, че така вкусът на винегрета ще стане прекалено наситен.
- Ако сместа стане по-гъста от желаната от нас консистенция, можем да добавим малко вода.
В случай, че правим винегрет за първ път и нямаме търпение да го опитаме, в купа можем да си накълцаме една бърза салатка с маруля или айсберг, половин краставица на полумесеци, грубо скълцан домат и резени авокадо. Поливаме си тази зеленчукова смес със соса и си хапваме сладко-сладко.
Сосът "Винегрет" е най-добре да съхраняваме като го пресипем в стъклено шише и го приберем в хладилника.